Opnieuw doden bij geweld in Israël

Het Israëlische leger heeft vanochtend in de Strook van Gaza een Palestijn gedood die van plan zou zijn geweest een bomaanslag te plegen. Gistermiddag kwam in het noorden van Israël een Israëliër om het leven toen een bom tot ontploffing werd gebracht in een taxi.

Het incident van vanochtend deed zich voor langs de belangrijkste doorgaande weg in de Gazastrook. Militaire woordvoerders zeiden dat Israëlische soldaten een Palestijn zagen die bezig was een bom te verstoppen, kennelijk met het doel die van afstand tot ontploffing te brengen als er een Israëlisch konvooi zou passeren. De soldaten schoten de man dood.

Gisteren werd Israël opnieuw opgeschrikt door het bericht dat een minibusje werd opgeblazen bij een controlepost in de buurt van de Arabische stad Umm al-Fahm. Een Israëlische inzittende werd gedood; negen anderen, onder wie Palestijnen, raakten gewond. Volgens de politie bevond zich onder de passagiers een Palestijnse terrorist die de bom bij zich had en hem tot ontploffing bracht toen Israëlische politie-agenten de minibus aanhielden.

Volgens de vertrekkende premier Barak was de terrorist, die zelf gewond raakte, afkomstig van de Westelijke Jordaanoever, en was hij ook betrokken bij een mislukte aanslag afgelopen woensdag in Tel Aviv. Die aanslag werd verijdeld doordat de eigenaar van een restaurant een verdacht pakje zag liggen op het trottoir en de politie waarschuwde. Er bleek een bom in te zitten. In verband hiermee is een Israëlische vrouw aangehouden voor ondervraging, maar volgens de Israëlische media had zij geen weet van de geplande aanslag in Tel Aviv.

Israëlische functionarissen hebben de ontploffing van gisteren in het noorden opnieuw aangegrepen om de Palestijnse leider Yasser Arafat ervan te beschuldigen dat hij de militante Palestijnse groeperingen niet onder controle heeften terroristen vrij laat rondlopen.