Nazi Brunner krijgt bij verstek levenslang

In Parijs is vandaag de nazi-misdadiger Alois Brunner tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Brunner was een van de ijverigste nazi-moordenaars, een man die in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden joden de dood heeft ingestuurd en die zich tegenwoordig – naar wordt vermoed – schuilhoudt in Syrië.

De in Oostenrijk geboren Brunner, 88 jaar oud als hij nog leeft, werd bij verstek berecht op de beschuldiging 340 joodse kinderen naar Auschwitz te hebben gestuurd. De kinderen bevonden zich in het laatste konvooi dat vanuit Frankrijk naar de dodenkampen van de nazi's vertrok. De zaak werd in 1987 begonnen door de Franse nazi-jager Serge Klarsfeld, met het argument dat het proces wegens misdrijven tegen de menselijkheid symbolisch is. ,,Brunner is de geest van een crimineel. Er is geen hoop hem naar Frankrijk te zien terugkeren. Maar het gaat om de slachtoffers. We hebben deze zaak voor hen levend gehouden'', aldus Klarsfeld gisteren tegen het persbureau Reuters. Klarsfeld eigen vader kwam om in een concentratiekamp na in 1943 door Brunners SS'ers te zijn opgepakt. Hij zelf reisde herhaaldelijk naar Damascus om Brunner te vinden en de Syrische autoriteiten over te halen hem uit te leveren.

Syrië ontkent dat Brunner zich in dat land bevindt. Het geeft Franse onderzoekers geen toestemming naar hem te komen zoeken, hetgeen de Syrische autoriteiten het verwijt heeft opgeleverd de waarheid te verdoezelen.

Brunner was in 1943 en 1944 commandant van het kamp Drancy, bij Parijs, waar toen Franse joden werden verzameld alvorens naar de vernietigingskampen te worden gestuurd. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de deportatie van 140.000 joden naar de gaskamers, onder wie 24.000 Franse joden.

Het proces dat vandaag begint concentreert zich alleen op de 340 kinderen die op 17 augustus 1944 – een week voor de geallieerde intocht in Parijs – in veewagons naar Auschwitz werden gestuurd. De rechtbank kon Brunner maximaal tot levenslang veroordelen.

Na de oorlog leefde Brunner ondergedoken in Duitsland tot 1952. Daarna week hij op een vals paspoort van het Internationale Rode Kruis uit naar Damascus, waar hij onder de nieuwe naam Dr. Georg Fischer ongestoord verder leefde. In 1953 en 1954 werd hij in Frankrijk bij verstek twee keer ter dood veroordeeld. Bij aanslagen met briefbommen verloor hij in 1961 en 1980 een hand en een oog. Brunner is voor het laatst met zekerheid gezien in 1992. In 1985 gaf hij een Duits blad een vraaggesprek waarin hij zei niets van wat hij had gedaan te betreuren.