Kopen is uit, oude dag is in, ING wil groei

Hoe meer verlies, hoe meer succes. Paradepaardje ING Direct heeft een vleugje nieuwe economie. Een groeimachine in de schaduw van: hoe meer winst, hoe meer succes.

Het succes van ondernemen wordt meer dan ooit afgelezen aan het succes van boekhouden.

ING (bank, verzekeraar, belegger; 108.000 medewerkers) voldeed vorig jaar al nipt aan twee van de drie nieuwe financiële doelstellingen. Dit jaar kan de derde volgen.

Zowel de bank als de verzekeraar wist de inkomsten rapper te laten groeien dan de kosten. Meer efficiency. Bij ING, in tegenstelling tot ABN Amro, geen dramatische inkrimping van de personeelsaantallen (35.000) in Nederland.

,,Wij zijn constant aan het reorganiseren'', zei bestuursvoorzitter E. Kist gistermiddag bij de publicatie van een 25 procent hogere reguliere winst van 8,8 miljard gulden. ,,Maar het personeelsbestand blijft de komende jaren in de buurt van de 35.000.'' Een van de verklaringen voor de relatieve stilte is dat ING Bank in Nederland de helft minder kantoren heeft (320) dan ABN Amro.

De tweede doelstelling, tenminste 12 procent groei van de reguliere winst per aandeel, is vorig jaar gehaald (25 procent groei naar 4,18 euro) en zal dit jaar ook gehaald worden, zo belooft ING. Sterker nog: de feitelijke winst zal hoger uitkomen.

Bestuurslid C. Maas, ING's financiële roerganger, bevestigde dat de prognose gelezen moet worden exclusief de bijdrage van de twee miljardenovernames vorig jaar in de Verenigde Staten. Dat levert nog een procent of zes à zeven extra, terwijl ING zich dit jaar en volgend jaar al bij voorbaat heeft ingedekt tegen een verwacht waardedaling van de dollar.

Resteert doelstelling nummer drie: een nettorendement van 18 procent op het eigen vermogen, zeg maar het geld dat aandeelhouders aan ING beschikbaar hebben gesteld. Dat percentage was vorig jaar 12,2, bijna twee volle procentpunten beter dan in 1999. De sprong van 12 naar 18 procent lijkt een hele heis, maar modern boekhouden helpt een handje.

ING heeft de overnamepremie (26 miljard gulden) voor de twee Amerikaanse acquisities conform zijn bestendig beleid afgetrokken van het eigen vermogen. Terwijl de winst stijgt dankzij deze aankopen, is het eigen vermogen, de basis voor het nettorendement, meer dan een kwart gedaald tot 55 miljard gulden.

Maas en Kist konden gisteren dan ook voorspellen dat zij ,,aardig in de buurt van de 18 procent zullen komen''. Gezien ING's traditionale streven om eigen prognoses in de loop van een jaar te overtreffen wil het concern wel meer.

Heeft ING om de winst naar het gewenste niveau te tillen wellicht het ambitieuze investeringsprogramma voor financiële internet-diensten net zo getrimd als de mondiale ambities van zakenbank ING Barings, die in het vierde kwartaal 120 miljoen gulden verlies maakte, en deels is verkocht aan ABN Amro?

,,Internet blijft'', zei Kist. Het investeringsplan ter waarde van 2 miljard euro voor de jaren 2000-2002 wordt verhoogd tot 2,3 miljard euro voor 2001-2003. Eenderde van dat bedrag moet worden besteed aan de internet-slagkracht van individuele ING-bedrijven. Eenderde is voor investeringen in vernieuwende bedrijven.

Het derde deel is voor ING Direct, het paradepaardje dat geënt is op het thuisbankier Postbank-concept. ING Direct moet mensen in landen met rijpe financiële markten (Canada, Spanje, Australië, VS, Frankrijk, Italië volgt) verleiden om hun spaargeld tegen hoge rente bij ING te stallen.

Zoveel mogelijk via internet. Vervolgens wil ING via dit verkoopkanaal ook beleggingsfondsen, leningen en simpele verzekeringen afzetten. Het succes? Een verdrievoudigd klantenbestand (768.000) en 139 miljoen euro verlies voor belastingen. Nog echt nieuwe economie: hoe groter het verlies, hoe groter het succes. Het kost een paar centen om naamsbekendheid op te bouwen.

ING Direct is een van de groeimachines die de groeiversnelling van grote overnames moeten doen vergeten. Grote deals zitten er voorlopig niet in. De nieuwe groei moet komen uit effectieve interne samenwerking, winst in opkomende markten (Verre Oosten, Centraal- en Midden Europa) en pensioenspaarders. Vergrijzing loont. Kist:,,Nederland is een pensioenland, dat vinden wij heel normaal, maar voor het buitenland is dat bijzonder.''

    • Menno Tamminga