Jarige Gorbatsjov doet weer helemaal mee

Michail Gorbatsjov is helemaal terug. Bij de viering van de 70ste verjaardag van de laatste Sovjetleider heeft Moskou deze week groots uitgepakt.

Er was een gala in hotel Rossija, waarin de laatste Sovjetleider op de eerste rij zat te glunderen terwijl popdiva Ala Poegatsjova en andere sterren hem toezongen. Er ligt een vriendenboek van 462 pagina's met lederen kaft, boordevol lofprijzingen. En boven de toegangswegen naar het Kremlin hangen banieren met de tekst: `hartelijk gefeliciteerd, Michail Sergejevitsj'. De gebruinde, gezond ogende Gorbatsjov laat het zich ontspannen aanleunen. ,,Het bereiken van middelbare leeftijd is een mijlpaal'', grapt hij.

Een groter contrast met de 70ste verjaardag van zijn oude rivaal Boris Jeltsin, vorige maand, is moeilijk denkbaar. Jeltsin vierde zijn verjaardag in het ziekenhuis. Zijn opvolger Poetin en premier Kasjanov dronken weliswaar een glaasje champagne rond het bed van hun oude baas, maar eenzaamheid en depressie bepaalden het beeld. Jeltsin schuifelde op televisie aan de arm van zijn vrouw over een grintpaadje en zat op een bankje urenlang in het niets te staren.

Gorbatsjov is daarentegen een druk baasje. Hij heeft vorig jaar een sociaal-democratische partij laten registreren en dient president Poetin gevraagd en ongevraagd van advies. ,,Een man die onze steun verdient'', zei Gorbatsjov deze week. Want aan Poetin de taak orde te scheppen in de ruïnes die Jeltsin achterliet, aldus Gorbatsjov.

Ook buiten de elite lijkt er een zekere herwaardering voor Gorbatsjov in te zetten. Het volk sloot Michail Sergejevitsj weer in het hart na de dood van zijn echtgenote Raisa aan leukemie in 1999. Beelden van een wenende Gorbatsjov aan de baar deden menig hart smelten.

Een politieke come-back ligt minder voor de hand. In een peiling zei deze week 56 procent van de ondervraagden hem als 'buitengewoon politicus' te zien. Maar uit andere peilingen blijk dat de meerderheid Gorbatsjov eerder dan Jeltsin de schuld geeft van de ondergang van de Sovjet-Unie. De stoplap van Gorbatsjov ,,proses pazjol'' (,,het proces is in gang gezet'') is nog steeds een populaire manier om te zeggen dat er niets gebeurt.

,,De mooiste bloem die uit de rottende composthoop van de Sovjetbureaucratie kon groeien. Hij verwoestte het rijk van het kwaad en bracht ons vrijheid, maar misschien per ongeluk'', oordeelt van het blad Itogi.