Jaar extra celstraf voor Klinkhamer

De gisteren veroordeelde schrijver Richard Klinkhamer (63) heeft zijn echtgenote Hannie Godfrinon op ,,gruwelijke wijze'' om het leven gebracht en de nabestaanden ,,veel leed berokkend.'' Dat leed werd vergroot door de onzekerheid waarin zij verkeerden over het lot van Hannie. Dit stelde het hof van Leeuwarden gisteren in zijn arrest.

Klinkhamer werd veroordeeld tot zeven jaar cel wegens doodslag op zijn vrouw op 31 januari 1991 in het Groningse Ganzedijk. De eis was tien jaar. De straf is een jaar hoger dan de Groningse rechtbank hem vorig jaar oplegde.

Na een ruzie sloeg Klinkhamer zijn vrouw met een breekijzer de schedel in en begroef haar in een put in de schuur. De stoffelijke resten werden begin vorig jaar ontdekt door nieuwe bewoners.

Het gerechtshof legt in zijn arrest meer nadruk op de ernst van het feit dan de Groningse rechtbank. Verder rekent men het Klinkhamer zwaarder toe dat hij de rechtbank na vijf jaar een vermoeden van overlijden heeft laten uitspreken. Hierdoor kon hij een weduwnaarspensioen opstrijken. Het hof noemt dit ,,verwerpelijk''.

Klinkhamer was op het moment van zijn daad ,,enigszins verminderd toerekeningsvatbaar'', stelt het hof. Behandeling is echter niet nodig, omdat er geen kans op herhaling zou zijn. Advocaat W. Anker noemt de straf acceptabel. ,,Wij berusten in de straf en gaan niet in cassatie.'' Klinkhamer, die al een jaar vastzit, moet nu nog tweeëneenhalf jaar zitten.