Internationaal

LONDEN

Op de Europese effectenbeurzen zijn de belangrijkste beursgraadmeters vanmorgen voor het merendeel nog wat verder gedaald. De TMT-sector twijfelde tussen winstwaarschuwingen in de Verenigde Staten en het hogere slot van de Nasdaq. Softwarebedrijf Oracle en telecomconcern SBC kwamen gisteren na het slot van de handel met een winstwaarschuwing. Op de beurs in Londen ging de FTSE-index 6,5 punten omhoog tot 5.915,1 punten, ondanks de dalingen van de softwaremakers Autonomy (min 4,8 procent) en Sage (min 3,5 procent). Telecomconcern Vodafone moest boeten voor berichten dat het mogelijk aanzienlijk minder geld zal krijgen voor de verkoop van het Italiaanse bedrijf Infostrada.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt was de grote verliezer het softwarebedrijf SAP. De koers zakte in met 6 procent door de winstwaarschuwing van concurrent Oracle en een verlaging van de waardering van het aandeel door de bank Goldman Sachs. De DAX-index stond rondom het middaguur 35,9 punten hoger op 6.159,3 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs wist de technologiesector zich ondanks de Amerikaanse winstwaarschuwingen te herstellen van de koersklappen van gisteren. Vooral dankzij STMicroelectronics (6 procent erbij), Alcatel (3,75 procent erbij) en France Telecom (2 procent erbij) kwam de CAC-index hoger uit, namelijk 17,4 punten op 5358,7 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag opnieuw fors gedaald. Nadat de Nikkei-index op 'zwarte donderdag' al op het laagste niveau in ruim vijftien jaar was beland, verloor de Nikkei nu 419,86 punten (3,3 procent) op 12.261,80.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs is gisteren licht lager gesloten. Aanvankelijk leek het erop dat zich een bloedbad zou afspelen, maar in het laatste uur trokken de koersen flink aan. De belangrijkste graadmeter, Dow Jones, sloot op een verlies van 45,14 punten op 10450,14 punten. Dat is min 0,43 procent. Schermenbeurs Nasdaq wist zelfs winst te boeken. De beurs waar veel technologiefondsen aan genoteerd staan klom 1,46 procent tot 2183,31 punten, ofwel 31,48 punten. Een winstwaarschuwing kwam van het technologiebedrijf 3Com. Dat werd afgestraft met een koersdaling van 18 procent tot 7,50 dollar. De Amerikaanse chipmaker Broadcom kreeg een afwaardering van de zakenbanken Merrill Lynch en Salomon Smith Barney. Daardoor zakte de koers met 3,3 procent tot ruim 47 dollar. Telecombedrijf Worldcom maakte bekend dat er 6000 werknemers moeten omzien naar een andere werkgever en zakte 4,5 procent weg naar bijna 16 dollar.