Iets meer fruit heeft groot effect

Dagelijks een extra appel of sinaasappel eten verlaagt de kans om binnen vier jaar dood te gaan met 20 procent bij mensen die weinig fruit eten. Dat is het resultaat van een onderzoek naar voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte onder bijna 20.000 mensen van 45 tot 80 jaar oud door de hoogleraar volksgezondheid dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge.

Khaw concludeert dat een kleine toename van de groente- en fruitconsumptie onder mensen die weinig groente en fruit eten al een groot effect op de volksgezondheid heeft. Mensen die gemiddeld minder dan een ons fruit (nog geen appel) en ongeveer 75 gram groente per dag eten, kunnen hun risico op een vroege dood al flink reduceren door slechts 50 gram fruit en 30 gram meer groente te eten. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om 200 gram groente en twee stuks fruit per dag te eten. Wie dat advies opvolgt, komt in de Britse onderzoekspopulatie bij die 20 procent terecht die het meeste groente en fruit at en het laagste risico op vroege sterfte en hart- en vaatziekten liep. Uit de Britse studie blijkt ook dat hoe meer fruit iemand eet, hoe kleiner het gezondheidseffect van iedere volgende appel is.

Het onderzoek naar de invloed van vitamine C gebeurde in het kader van een langjarige studie naar het verband tussen voeding en chronische ziekten. De onderzoekers maten de concentratie ascorbinezuur (vitamine C) in het bloed van de 20.000 proefpersonen, namen een vragenlijst naar de voedingsgewoonten af en hielden daarna vier jaar lang bij wie een niet-fatale hartaanval kreeg, bij wie hart- en vaatziekten of kanker werd geconstateerd of wie overleed. Niet alleen nam de kans op overlijden af door een geringe toename van de groente- en fruitconsumptie, ook de kans op kanker en hartziekten daalde.

Het gezondheidseffect lijkt helemaal veroorzaakt te worden door de groente- en fruitconsumptie. Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen die aan het onderzoek meewerkten, slikte voedingssupplementen, maar daar was in hun sterftekans niets van terug te zien.