Fnac komt naar Nederland, maar mijdt Rotterdam

De Franse boeken- en multimediaketen Fnac wil filialen in Nederland gaan openen. Dat heeft topman Serge Weinberg van Pinault Printemps Redoute gezegd, de holding waarvan Fnac deel uitmaakt. Het bedrijf heeft het oog laten vallen op Amsterdam en Den Haag. Waarschijnlijk duurt het nog zeker twee jaar voor de eerste Nederlandse Fnac-winkel opengaat.

Voorlopig zijn er geen plannen voor een vestiging in Rotterdam, de stad die met Donner de grootste boekwinkel van Nederland huisvest. Een woordvoerder van het bedrijf ontkende deze week in het vakblad Boekblad dat die concurrentie iets te maken heeft met het besluit voorlopig niet naar Rotterdam te gaan.

Over de wereld verspreid zijn er in totaal bijna 250 Fnac-filialen, die in 2000 ruim 6,4 miljard gulden omzet boekten. In Genêve en Milaan zijn vorig jaar winkels van 3.500 vierkante meter geopend, groter dan de Amsterdamse boekhandel Scheltema, kleiner dan Donner.

    • Arjen Fortuin