Een spin met voeten

Kijkwijzer maakt het leven van een moeders en vaders er niet simpeler op. Een kind wil naar de film. We pakken de filmladder erbij, al laten de Pathétheaters zich al enige tijd niet meer vermelden. Alla, we kiezen uit wat er over is. Welke film is geschikt?

Sinds de invoering van Kijkwijzer is de vertrouwde driedeling in `Alle Leeftijden', `12' en `16' vervangen door vier categorieën: `alle leeftijden', `meekijken gewenst met kinderen van zes jaar en jonger', `jonger dan twaalf' en `jonger dan zestien'.

Vervolgens moet er gestudeerd worden op tekeningetjes achter de filmtitels die aangeven wat er voor gevaren in de film schuilen. Er zijn er zes; zo betekent een spinnetje iets engs, staan vier voetjes (ze lijken meer op telefoonhoorntjes) voor seks en duidt een vuistje op geweld.

We zijn er nog niet. Nu begint het interpreteren, want de leeftijdsaanduiding moet worden meegewogen met de vignetjes. Algemeen `eng' bestaat niet. Het spinnetje bij `AL' staat voor een blaffende herdershond, het spinnetje in combinatie met `16' voor een zombie met een cirkelzaag, zoiets.

En verder heeft Kijkwijzer een dubbele agenda. Ouders mogen beducht zijn voor boze dromen voor hun kinderen en doorwaakte nachten voor henzelf, Kijkwijzer streeft naar bescherming van de maatschappij. Het gaat om ,,invloed op het gedrag'', en om ,,de roep uit de samenleving om regels op dit gebied.'' Kijkwijzer bestrijdt dus geen nachtmerries maar seriemoordenaartjes, en dat niet op basis van degelijk onderzoek, maar op grond van de grootste schreeuwers uit `de samenleving'.

De klassificatie `Meekijken gewenst met zes jaar en jonger' (welke ouder stuurt zijn kleuters alleen naar de film?) verraadt dat het Kijkwijzer-systeem niet spoort met bioscoopbezoek. Het is dan ook opgezet met oog op de televisie. Het kwam voort uit een enquete van de NOS, waaruit bleek dat ouders prijs stellen op voorlichting over de programma's waar hun kinderen naar kijken. Maar thuis de tv aanzetten voor Jerry Springer is iets anders dan naar de bioscoop gaan voor Costa!

De bezorgde ouder van de kleine bioscoopbezoeker is met Kijkwijzer niet gediend. Het systeem is, behalve ingewikkeld, al te meerduidig. Zo'n ouder informeert zich beter door een recensie te lezen. Of die kijkt op internet, waar tegenwoordig naast de filmbesprekingen van alle dagbladen de trailers van veel films te vinden zijn. Filmtrailers zijn promotiefilmpjes. Ze zijn er niet om kinderen te lokken, ze maken reclame voor hun doelgroep. Wil iets een erotische horrorfilm zijn, dan kun je erop rekenen dat de trailer daar duidelijker over informeert dan het spinnetje met voetjes in de filmladder.

    • Joyce Roodnat