CPNB houdt reisschema Rushdie nog voor zich

De Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, de organisator van de Boekenweek, verwacht pas eind volgende week bekend te maken ofSalman Rushdie, de auteur van het Boekenweekgeschenk, het jaarlijkse Boekenbal zal bijwonen. Rushdie werd wegens zijn roman The Satanic Verses in 1989 ter dood veroordeeld door de Iraanse ayatollah Khomeini en zat vervolgens jaren ondergedoken.

Volgens Henk Kraima, de directeur van de CPNB, is de veiligheid van Rushdie ,,een van de redenen'' om terughoudend te zijn met het bekendmaken van de optredens van de geschenkauteur in de Boekenweek. Enkele weken geleden zei hij dat Rushdie zich inmiddels weer redelijk vrij kan bewegen, maar dat voor zijn publieke optredens wel nog veiligheidsmaatregelen gelden die vergelijkbaar zijn met die van een popster.

Behalve de komende Boekenweek heeft Rushdie nog meer zaken aan zijn hoofd. The Sunday Times meldde zondag dat de Brits-Indiase auteur mogelijk vijf miljoen dollar moet betalen aan zijn derde echtgenote, de schrijfster en uitgever Elisabeth West, als onderdeel van een scheidingsregeling. De auteur en zijn literair agent wilden niets over de zaak zeggen. Rushdie en West trouwden in 1998 en hebben een zoontje van drie jaar. Volgens de Britse krant zou Rushdie overwegen weer naar Londen terug te keren om dichter in de buurt van zijn familie te wonen.

Salman Rushdie (53) vertrok anderhalf jaar geleden met het ex-model Padma Lakshmi (30) naar New York. Lakshmi kreeg enige bekendheid als auteur van het boek Easy Exotic: a Model's Low-Fat Recipes from Around the World.

Het Boekenweekgeschenk, Woede (Fury), gaat over een man die naar New York is vertrokken – op de vlucht voor zichzelf – en een relatie heeft met een veel jongere vrouw. Ook twee andere vrouwen spelen een belangrijke rol in zijn leven. In de drie samen, zo meldde Rushdie bij de boekpresentatie, kunnen de drie furiën worden gezien.

    • Arjen Fortuin