Chailly leidt negen symfonieën Beethoven

Het Koninklijk Concertgebouworkest begint in het volgende seizoen onder leiding van chef-dirigent Riccardo Chailly aan een Beethoven-cyclus, waarbij in drie of vier jaar alle negen symfonieën worden uitgevoerd. In het komende seizoen staat de Eerste symfonie op het programma, voorafgegaan door Beethovens Ouverture Egmont. In latere seizoenen zal in de Beethovenconcerten ook muziek klinken van moderne componisten die aan Beethoven refereren. Andere dirigenten brengen in het komende seizoen eveneens Beethoven bij het Concertgebouworkest. Twee vioolromances worden gespeeld door de dirigerende solist Ithak Perlman. Mariss Jansons dirigeert de Vijfde symfonie en Leonard Slatkin dirigeert het Vijfde pianoconcert met solist John Browning.

Naast Perlman staan ook Tan Dun, Heinz Holliger en Nicholas McGegan voor het eerst voor het Concertgebouworkest, dat 109 concerten geeft. Riccardo Chailly leidt er 52 en in juni volgend jaar ook nog tien voorstellingen van Puccini's Turandot, die het orkest bij de Nederlandse Opera begeleidt. Eredirigent Bernard Haitink dirigeert het orkest onder andere in de Zesde symfonie van Mahler en honorair gastdirigent Nikolaus Harnoncourt leidt Mozart-concerten.

Het Concertgebouworkest geeft twee wereldpremières. Het orkestlid Geert van Keulen schreef een hoornconcert voor zijn collega Jacob Slagter, Theo Loevendie componeerde een klarinetconcert voor George Pieterson. Verder klinken Nederlandse premières van composities van onder anderen George Benjamin, John Corigliano, Tan Dun, Heinz Holliger en Peter Ruzicka, de voormalig artistiek adviseur van het orkest, die nu de Salzburger Festspiele leidt.

Het Concertgebouworkest, door staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W) uitgeroepen tot `boegbeeld' van de Nederlandse cultuur, heeft van de verhoogde subsidies de salarissen van de musici met 10 procent verhoogd. Ook zullen vijf langjarige vacatures nu kunnen worden opgevuld. De toegangsprijzen voor de B-serie met traditioneel repertoire gaan met tien procent omhoog. Het orkest zoekt verder een nieuwe sponsor voor een half miljoen per jaar, nu Canon zich na twaalf jaar heeft teruggetrokken.