Acht jaar na bewijs met DNA

De rechtbank in Groningen heeft de 30-jarige Hendrik S. gisteren veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs wegens doodslag op Anne de Ruijter de (18) in 1997 en Annet van Reen (26) in 1994.

Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie. Openbaar ministerie en rechtbank hielden rekening met gevangenisstraffen van bij elkaar 12 jaar die de afgelopen jaren al aan Hendrik S. zijn opgelegd voor beroving, ontvoering en verkrachting en die hij op het moment uitzit. Dit omdat de maximaal opgelegde gevangenisstraffen na levenslang de 20 jaar niet mogen overschrijden.

Officier van justitie G. Souër wilde geen levenslang eisen, omdat S. volgens hem uitzicht op terugkeer in de maatschappij verdient als hij meewerkt aan een tbs-behandeling. Traumatische ervaringen in zijn vroege jeugd hebben bij Hendrik S. een ernstige tweevoudige persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt, aldus het psychiatrisch rapport van het Pieter Baan Centrum, waarin hij verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard.

Hendrik S. werd pas in juni vorig jaar aangehouden, mede dankzij inspanningen van de ouders van Anne de Ruijter de Wildt. Zij voerden met succes actie voor heropening van het onderzoek naar de moord op hun dochter.

De zaak heeft grote invloed gehad op het DNA-onderzoek in strafzaken, sinds S. als hoofdverdachte werd geïdentificeerd dankzij twee `hits' in de DNA-databank van justitie. Hij bekende al snel dat hij de vrouwen om het leven had gebracht. Minister Korthals (Justitie) kondigde daarop aan dat alle oude moord- en zedenzaken opnieuw bekeken zullen worden op DNA-sporen.