Aanhang waakt tegen arrestatie van Miloševic

Enkele tientallen Serviërs hebben zich gisteren voor de villa van Slobodan Miloševic in Belgrado geposteerd om een eventuele arrestatie van de voormalige Joegoslavische president te verhinderen.

Inmiddels nemen de speculaties over de arrestatie van Miloševic toe. Tegenover het Joegoslavische persbureau Beta verklaarde een hooggeplaatste politicus de arrestatie voor 10 maart te verwachten. Eergisteren openden de Servische autoriteiten een officieel onderzoek tegen de ex-president. Het onderzoek richt zich vooralsnog op de smokkel van goud naar Zwitserland en fraude met onroerend goed in Servië.

Gisteren arriveerden enkele hogere partijleden en tientallen aanhangers van de Socialistische Partij van Servië (SPS), de partij van Miloševic, bij de villa van de oud-president. ,,We willen Miloševic morele steun geven tegen de valse aantijgingen'', aldus een van hen.

Het partijkader verdween echter al snel en liet enkele tientallen aanhangers achter. De betogers, die niet bij het huis mogen komen en hun morele steun vanachter een dikke muur moeten geven, zeggen de arrestatie van Miloševic te willen verhinderen. Vanochtend was hun aantal gegroeid tot zesenveertig.

Miloševic heeft inmiddels laten weten niet terecht te zullen staan. ,,Hij heeft mij persoonlijk verzekerd een dagvaarding van de rechtbank te zullen negeren'', aldus Siniša Vucinic, lid van de politieke partij van de echtgenote van de ex-president, Joegoslavische Verenigd Links (JUL). Een lid van Miloševic' partij verklaarde dat deze zijn functie als voorzitter van de partij `gewoon' uitvoert. ,,Er is bij ons geen noodtoestand afgekondigd.''

Miloševic wordt ook gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, wegens oorlogsmisdaden. De Servische autoriteiten, die nu haast lijken te maken met de arrestatie van de voormalige president, hebben eerder laten weten Miloševic in eigen land te willen berechten. Het Tribunaal verzet zich daar fel tegen en volgens deskundigen heeft het als VN-orgaan ook meer jurisdictie dan een rechtbank in Servië.

De druk op de Joegoslavische en Servische autoriteiten om Miloševic te arresteren is groot. De Joegoslavische president Vojislav Koštunica wil van aanhouding van zijn voorganger niets weten, maar de Servische premier Zoran Djindjic helt steeds meer over naar een snelle aanhouding. Inmiddels heeft een meerderheid van de Serviërs zelf geen bezwaar meer tegen uitlevering van Miloševic.

De Amerikaanse regering heeft eerder dit jaar Belgrado met sancties bedreigd als het per 31 maart niet heeft bewezen met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag samen te werken. Belgrado – en dan vooral de Servische regering onder Zoran Djindjic – is zeer gevoelig voor dit dreigement.

    • Yaël Vinckx