Aalbers na twee weken vrij uit cel

Karel Aalbers is gisteren na twee weken hechtenis weer op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris in Arnhem vond het in het belang van het onderzoek niet noodzakelijk om de oud-voorzitter van de voetbalclub Vitesse nog langer vast te houden.

Aalbers werd naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (FIOD) op 15 februari in zijn woonplaats Eerbeek gearresteerd op verdenking van oplichting van Vitesse, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Zijn voorlopige hechtenis is tot zijn vrijlating van gisteren twee keer verlengd.

Er zijn geen beperkende voorwaarden aan de vrijlating van Aalbers verbonden. Pas als het onderzoek is afgesloten zal de officier van justitie bepalen welke strafrechtelijke stappen ondernomen zullen worden.

Aalbers, die vastzat in een cel in de Bijlmerbajes, is volgens zijn raadsman L.P.H. Hameleers ,,in zeer goede conditie''. Aalbers werd dagenlang achter elkaar verhoord, maar hij voelde zich niet onheus bejegend.

Voorts is bekend geworden dat Nuon, hoofdsponsor van Vitesse, 90.000 gulden heeft betaald aan de getuige Harold Klap die een belastende verklaring over Aalbers aflegde. Klap is de opvolger van Aalbers bij het voormalige bedrijf van de oud-voorzitter, Aalbers European Consultancy (AEC).

Nuon vindt dat het met het betalen van een getuige tegen Karel Aalbers bepaalde normen niet heeft overschreden. ,,Wij vonden het in het belang van onze mensen dat de waarheid boven water kwam. In dit geval kon dat alleen op deze manier'', zei een woordvoerder van het energie- en waterbedrijf.