Zorg over toekomst van Concertgebouw

Het Amsterdamse Concertgebouw komt in ernstige artistieke en financiële problemen wanneer het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) zeventig arbeidsplaatsen moet schrappen, zoals de commissie-Hierck vorige maand adviseerde aan staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur).

De voorgestelde inkrimping van het MCO heeft grote gevolgen voor de programmering van verschillende series in het Concertgebouw waaraan omroepmusici meewerken. In het populaire Zondagochtendconcert wordt in het volgende seizoen veertien keer opgetreden door omroeporkesten, in de Robeco Zomerconcerten zes keer. Ook de prestigieuze Matinee op de Vrije Zaterdag komt in gevaar, zoals ook programmeur Jan Zekveld vreest. Verder zal het Concertgebouw de gevolgen ondervinden van de voorgestelde inkrimping van het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat er optreedt in de formaties van symfonie orkest en kamerorkest.

De directeur van het Concertgebouw, Martijn Sanders, uitte zijn zorgen gisteren bij de presentatie van het nieuwe seizoensprogramma. Sanders is eveneens voorzitter van de AVRO, die de Zondagochtendconcerten via de radio uitzendt. Aan de snelle uitvoerbaarheid van het advies van de commissie-Hierck bestaat overigens twijfel, omdat Van der Ploeg op basis van de huidige Mediawet niet de bevoegdheid heeft dwingend voor te schrijven dat de omroep de vrijkomende 8,5 miljoen gulden moet besteden aan het uitzenden van concerten van andere orkesten. Het MCO constateerde al direct na het uitkomen van het advies dat de commissie-Hierck met de voorstellen voor het verleggen van omroepgelden ,,op ijs'' bouwt.

Het Amsterdamse Concertgebouw, vorig jaar met een recordaantal van 825.830 bezoekers 's werelds best bezochte concertgebouw, verhoogt in het komende seizoen het aantal zelf georganiseerde concerten van 291 tot 315. Het Concertgebouw richt zich met op steeds meer doelgroepen. Het aandeel van de niet-klassieke programmering is nu opgelopen tot een kwart. Het prijsniveau blijft gelijk, al zal een aantal kostbare concerten in de Zomerprogrammering duurder worden dan de gebruikelijke 35 gulden. De inkomsten van het voor de eigen programmering niet gesubsideerde Concertgebouw komen voor tweederde uit de kassa, sponsors zorgen voor de rest.

Het Concertgebouw gaat het educatieve programma voor de jeugd verder uitbreiden. De gemeente Amsterdam draagt een kwart bij van de miljoen gulden die dat zou moeten kosten. Een bijzonder project is in het volgende seizoen het `Zijderoute Festival', waarin cellist Yo-Yo Ma en een aantal Aziatische musici nieuwe en oude muziek uitvoeren uit het gebied tussen Italië en Japan.