Websites opzetten vanuit de cel

Het is een stoere foto van Hassan Ngeze, in de fitnessruimte van wat de gevangenis van Arusha moet zijn. Op zijn website omschrijft hij zichzelf dan ook als ,,een koppige en onafhankelijke journalist, met standvastige principes''. Jean-Bosco Barayagwiza pakt het op zijn site iets minder persoonlijk aan. Er staat een keurig rijtje links, onder meer naar het Internationale Tribunaal voor Rwanda, dat een ,,showproces'' tegen hem voert. Wie vragen heeft, kan hem een email sturen.

Het Rwanda-tribunaal maakte gisteren bekend dat het zich ,,ernstige zorgen'' maakt over de websites van Ngeze en Barayagwiza. Het heeft de provider waar Ngeze zijn site heeft ondergebracht, al gevraagd om de inhoud goed in de gaten te houden. Ngeze en Barayagwiza zijn allebei aangeklaagd door het tribunaal voor hun aandeel in de massale moordpartij op Tutsi's en gematigde Hutu`s in 1994. ,,We zijn bang dat hetgeen op de sites gezegd wordt, alleen maar vals is'', zei een woordvoerder. ,,Maar we maken ons de meeste zorgen over het feit dat via dit medium de identiteit van de getuigen onthuld kan worden.''

De vraag is hoe Ngeze en Barayagwiza hun sites hebben opgezet – en hoe ze die zo actueel houden. Want verdachten van het Rwanda-tribunaal hebben wel toegang tot een computer, maar zouden op geen enkele manier op internet kunnen. Vermoedelijk lukt het Ngeze (die zijn site nog op 23 februari heeft ververst) en Barayagwiza dit door hun tirades via de eigen advocaten de gevangenis uit te smokkelen. Maar daar heeft het tribunaal niets over gezegd.

Site Ngeze: www.hassanngeze.s5.com

site Barayagwiza: www.multimania.com/barayagwiza