WAP

Het nieuwste snufje voor mobiele telefoons is een miniatuuruitvoering van internet. Via het kleine schermpje van de telefoon is het mogelijk informatie uit de hele wereld op te vragen. Het wireless application protocol (WAP) zorgt voor de communicatie en de weergave op het venstertje.

Met WAP kan de gebruiker het weerbericht opvragen, files bekijken, een bioscoopfilm uitzoeken of binnengekomen e-mailberichten lezen. De kosten voor deze informatie worden opgeteld bij de telefoonrekening.

WAP maakt gebruik van internet voor het opdiepen van informatie. Met een WAP-telefoon in de hand kun je dus in principe honderden miljoenen computers bereiken. Tot nu toe gaat dat vrij moeizaam. Het kost precies twee minuten om het weerbericht te bekijken. De informatieleveranciers hebben bovendien nog niet goed nagedacht over de beste manier om een bericht samen te vatten in het piepkleine venstertje. Het weerbericht is tamelijk onbegrijpelijk. En een filmkaartje reserveren met WAP kan ook nog niet. De kosten van WAP zijn bovendien hoog. Wie elke dag naar de files kijkt, is al gauw honderd gulden per maand kwijt. Een combinatie van factoren maakt dus dat WAP nog niet zo populair is bij de consument.

De techniek wordt waarschijnlijk handiger en goedkoper met de komst van GPRS, een verbetering van het GSM-net. Misschien dat dan WAP doorbreekt.