Veevirus breekt in Ierland uit

Het Britse mond- en klauwzeervirus is de Ierse Zee overgestoken. Het Noord-Ierse ministerie van Landbouw zei gisteren dat een boer bij de Ierse grens besmette schapen uit Engeland heeft ingevoerd en een deel daarvan intussen in de Ierse Republiek illegaal heeft laten slachten. Op de betrokken boerderij in Meigh, in het district South Armagh, is intussen mond- en klauwzeer uitgebroken.

Dat brengt het totaal aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk op 27, een versnelde toename sinds de ziekte tien dagen geleden voor het eerst werd geconstateerd in Essex. Ook in Schotland worden twee gevallen vermoed.De ziekte bedreigt koeien, varkens, geiten, schapen en wilde dieren zoals herten.

Ierland en Ulster waren zestig jaar mond- en klauwzeervrij. Gisteren nog voerde de Ierse premier, Bertie Ahern, overleg met zijn Britse collega, Tony Blair, over noodmaatregelen om de verspreiding te beteugelen.

In Britse winkels stijgen intussen de prijzen voor vlees, nu het eind van de voorraden in zicht komt, omdat de vleesverwerkende industrie stil ligt door het vervoersverbod en andere quarantainemaatregelen. Vleesinkopers beginnen nu vlees te importeren.

De Britse minister van Landbouw, Nick Brown, zei gisteren centra te zullen opzetten waar schapen een aantal dagen worden geïsoleerd om vast te stellen of ze de ziekte hebben. Zo niet, dan kunnen ze alsnog naar het abattoir.

Grote natuurgebieden waar ook veel schapen grazen zijn voor het publiek geheel of gedeeltelijk gesloten. Het gaat om Dartmoor in het zuidwesten, Snowdonia in Wales en het Ben Nevis-gebied in Schotland.

Een groot aantal landelijke evenementen is af- of uitgesteld. Brown zei gisteren in het Lagerhuis dat de voor 29 april geplande volkstelling mogelijk later moet worden gehouden. Ook de algemeen verwachte datum van 3 mei voor de parlementsverkiezingen lijkt onzeker te worden. Veterinaire specialisten zeggen dat de ziekte pas een maand na het laatste ziektegeval kan zijn uitgewoed. Maar verwacht wordt dat het aantal gevallen voorlopig alleen maar zal toenemen. Sommigen hebben hun hoop gevestigd op een snelle komst van het voorjaar; het virus gedijt in kou en vochtige omstandigheden, maar kan slecht tegen zonlicht. Tot nu toe zijn ruim 18.000 stuks vee geslacht om vernietigd te worden.

De Franse regering maakte gisteren bekend 30.000 schapen die in aanraking geweest zijn met dieren uit het Verenigd Koninkrijk te zullen vernietigen. Minister van Landbouw Glavany maakt zich zorgen, omdat een groot aantal Britse schapen is geïmporteerd met het oog op het Offerfeest voor moslims op 5 maart.

Portugal, een populaire vakantiebestemming voor Britten, tracht zich sinds gisteren tegen besmetting met het mond- en klauwzeervirus te beschermen door een bijzondere maatregel.

Alle reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk arriveren, moeten eventuele voedingsmiddelen die ze meebrengen bij aankomst in een haven of op een luchthaven afgeven en ze moeten hun voeten op speciale matten, die met een ontsmettingsmiddel zijn doordrenkt, grondig vegen.

MOND- EN KLAUWZEER VERENIGD KONINKRIJK

    • Hans Steketee