USB

USB (Universal Serial Bus) is een uitkomst voor het groeiende aanbod aan mogelijke randpapparatuur – MP3-spelers, digitale camera's, portable harde schijven, scanners, muizen en toetsenborden – die gebruikers aan hun pc willen hangen. Nieuwere computers hebben meestal twee of vier USB-aansluitingen. Per poort kunnen in theorie 127 randapparaten worden aangesloten. Via een tussen te schakelen apparaat, een USB-hub, kan het aantal USB-aansluitingen worden vergroot.

USB kent verschillende voordelen ten opzichte van de inmiddels ouderwetse seriële en parallelle poorten. Ten eerste is een USB-aansluiting veel sneller dan een seriële of parallelle poort. Gegevens worden met een maximale snelheid van 12 miljoen bits per seconde overgedragen. Wie bijvoorbeeld een digitale camera heeft met een opslagcapaciteit van 64 of 128 megabyte wint veel tijd als de foto's via de USB-poort op de pc worden gezet.

Een ander voordeel van USB is dat de computer niet steeds eerst hoeft te worden uitgezet als u een apparaat aansluit of verwijdert. Hot plugging, apparaten aansluiten en verwijderen als de pc aanstaat, is mogelijk met USB.

USB is bovendien plug and play. De computer kan dicht blijven. USB-apparaten hebben geen extra kaarten nodig. Een scanner aansluiten op de USB-poort is veel eenvoudiger dan een SCSI-kaart inbouwen. USB-apparaten kunnen zowel op Windows-computers als op Apple Mac's worden aangesloten.

Nog sneller dan USB is FireWire. FireWire, dat ook wel wordt aangeduid met IEEE 1394 en i.LINK, transporteert data met een snelheid van 400 miljoen bits per seconde. Een cd-rom met 650 megabyte aan gegevens is binnen een paar seconden gekopieerd via FireWire. Een harde schijf met 10 gigabyte kopiëren kost slechts een paar minuten. Net als USB is FireWire geschikt voor de pc en de Mac. Omdat FireWire (nog) een stuk duurder is dan USB zijn ook de nieuwste pc's meestal niet standaard uitgerust met een FireWire-aansluiting.