UMTS

Er zijn wereldwijd honderden miljarden guldens uitgetrokken voor de volgende telecomrevolutie. Het zogenaamde UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) moet mobiele telefoons en internet in zich verenigen.

Natuurlijk is het mogelijk gewoon mobiel te bellen met UMTS. Maar daarnaast kan men er onderweg foto's mee bekijken, surfen over internet en een videoverbinding opzetten. Net als nu mogelijk is via internet. Die extra functies worden mogelijk dankzij extra ruimte die in de ether is vrijgemaakt. Sommige van deze functies leggen namelijk een groot beslag op de ether (zoals bijvoorbeeld videoverbindingen). Om die extra ruimte te mogen gebruiken hebben de telecombedrijven tientallen miljarden guldens neergelegd voor licenties in verschillende landen. Voor de nieuwe UMTS-netten zullen overal nieuwe zenders moeten worden neergezet. In Nederland worden die tussen 2002 en 2005 geleidelijk in gebruik genomen.

UMTS zal concurrentie ondervinden van de bestaande GSM-netten, want ook deze zullen aangepast worden voor de nieuwe internetmogelijkheden (zie: GPRS). De capaciteit is in dat geval kleiner, maar waarschijnlijk groot genoeg om comfortabel mobiel te kunnen surfen. Andere concurrenten zijn de draadloze computernetwerken, zoals die op dit moment in Amerikaanse steden verschijnen.