Terugtocht soldaten uit Congo begint

Oeganda en Rwanda zijn gisteren begonnen met het terugtrekken van hun militairen uit de Democratische Republiek Congo, voor het eerst sinds de oorlog daar tweeënhalf jaar geleden uitbrak.

Ruim 3.000 Rwandese soldaten vertrokken aan het einde van de middag te voet uit de zuidoostelijke stad Pweto. Tegelijkertijd vertrok een vliegtuig met 147 Oegandese soldaten uit Buta, in het noordoosten. Zij zullen binnenkort gevolgd worden door nog zo'n 800 militairen.

Vorige week nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan voor de gefaseerde terugtrekking van de strijdende partijen uit Congo. Daarin stond onder meer dat Rwanda en Oeganda, de twee landen die de rebellen steunen, als eerste hun soldaten moeten terugroepen. Zimbabwe, Angola en Namibië, die de Congolese regering steunen, zouden voor 15 maart een plan voor een gefaseerde terugtrekking moeten opstellen.

Rwanda's operatie is tevens een antwoord op toenaderingspogingen van Joseph Kabila, de nieuwe president van het door oorlog doormidden gescheurde land. ,,We doen dit ter ondersteuning van het vredesproces'', zei een kolonel van het Rwandese leger, die de terugtrekking als een ,,gebaar van goede wil'' omschreef. Vijf waarnemers van de Verenigde Naties waren aanwezig bij de terugtrekking uit Pweto, dat overigens in handen blijft van Congolese rebellen. Men hoopt dat de unilaterale terugtrekking het zieltogende Lusaka-vredesakkoord, dat in 1999 gesloten werd maar door geen van de zes betrokken landen is nageleefd, nieuw leven zal inblazen.

Ook het Oegandese leger zei Democratisch Congo te verlaten om Kabila te laten zien dat Oeganda het vredesproces serieus neemt. Naar verwacht zijn de 1.000 militairen die nu de noordelijke plaatsen Buta en Gemena bezetten, over tien dagen overgebracht naar Oeganda. De terugtrekking komt vlak voor de presidentsverkiezingen op 7 maart. Een van de kandidaten, Kizza Besigye, zei gisteren dat Oeganda al zijn soldaten in Congo, naar schatting 10.000 in totaal, zou moeten terugroepen. ,,Dan zouden we moreel gezien het voordeel behalen dat we aan de basis staan van de terugtrekking van de andere landen.''