Technologie krijgt klap op sombere beurs

De technologie-aandelen ASML, UPC, Philips en KPN kregen vanmorgen de zwaarste klappen op de Amsterdamse effectenbeurs. De hele beurs leed onder de verdampende hoop op een renteverlaging in de VS.

De Amsterdamse technologiefondsen liepen averij op door de terugslag op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die gisteravond 2,5 procent lager sloot. Vooral ASML en UPC hadden het zwaar te verduren met verliezen van respectievelijk 5,8 procent op 22,33 euro en 5,3 procent op 10,82 euro. Philips daalde 3,1 procent op 34,65 euro en KPN 2,7 procent op 12,99 euro.

De witte raaf in de technologiesector was automatiseerder Getronics. Het bedrijf heeft een slecht jaar achter de rug en ook dit jaar zal de ICT-markt maar bescheiden groeien. Desondanks wist het aandeel als een van de weinig een winst te boeken, van 6,15 naar 6,53 euro. Een beurshandelaar gaat er vanuit dat veel partijen ,,blijkbaar vertrouwen op de blauwe ogen'' van het bedrijf als het spreekt over de toekomst. Bovendien is de koers van Getronics zo diep gezakt dat een koper zich er moeilijk een buil aan kan vallen.

De AEX-index stond rondom het middaguur 7,3 punten lager op 590,1 punten. Nadat de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Greenspan, gisteren niet op een renteverlaging heeft gezinspeeld, gaan beleggers ervan uit dat die de komende twee weken ook niet zal komen.

De beleggers aarzelden rond Heineken. De bierbrouwer publiceerde een stevige winst en degelijke verwachtingen voor de toekomst, maar schommelde op de beursvloer tussen winst en verlies. Aan het eind van de ochtend behoorde het weer tot de minderheid van stijgers onder de hoofdfondsen, met een winstje van een kwart procent op 60,20 euro. Het aandeel is duur, zeker in vergelijking met een concurrent als Carlsberg.

ING presenteerde een winst, die lag boven de eigen - voorzichtige – voorspelling, maar daalde toch 1,5 procent tot 73,92 euro. De bankverzekeraars volgen de Europese, door de Verenigde Staten gedicteerde, trend van teruggang voor de verzekeraars. Naast ING verloren ook ABN Amro, Fortis en Aegon, van 0,3 procent voor ABN Amro tot 1,7 procent voor Aegon.

Laurus herstelde zich in de Midkap weer enigszins van de val gisteren als gevolg van de gekrompen winst. De supermarktketen schreef bijna 2 procent bij, na de 18,5 procent die Laurus een dag eerder inleverde.

Buhrmann steeg voorafgaande aan de de sprong van morgen naar de eredivisie van de AEX. De handelaar in kantoorartikelen verstevigde de positie met 1,2 procent op 33,20 euro. Versatel, dat ook een plek krijgt in de AEX-index, verloor 0,9 procent op 27,25 euro.