Spanje

Canaletto

De Italiaanse schilder Canaletto (1697-1768) is beroemd om zijn kleurrijke, gedetailleerde stadsgezichten van Venetië. Hij schilderde onder meer het San Marco-plein, de Rialtobrug en de feesten en wedstrijden op het water. Zijn werken hebben in het buitenland lange tijd het beeld van de stad bepaald. Dat Canaletto's romantische beeld afwijkt van de werkelijkheid wordt duidelijk op een expositie in Barcelona met honderd werken van Canaletto en tijdgenoten, die zijn aangevuld met foto's. Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona, Carrer Montalegre, 5. T/m 13 mei, di, do vr 11-14u en 16-20u, wo en za 11-20u, zo 11-19u.

Inl 00-34933064100.

Disney

Figuren uit Disney-verhalen komen tot leven in het Olympisch sportpaleis Palau Sant Jordi in Barcelona dat voor de gelegenheid niet alleen in een ijsbaan is veranderd, maar ook in een oerwoud met bomen en gebladerte. Bekende figuren uit de Disneyfilms, waaronder Mowgli, de Lion King en Tarzan, slingeren aan lianen of draaien rondjes op de ijspiste, begeleid doorbekende filmdeuntjes. Er zit aan deze megaproductie een verhaaltje vast, dat in het Spaans wordt verteld. Maar voor kinderen (of volwassenen) die dat niet verstaan, is dat geen bezwaar. Er valt genoeg te zien en te beleven. Palau Sant Jordi, Passeig Olimpic 5-7. Barcelona. 1 t/m 4 maart. Verschillende aanvangstijden. Inl 00-34934262089.

Voetbal

De wedstrijd der wedstrijden, zoiets als bij ons PSV-Feijenoord, dat is in Spanje Real Madrid versus Barcelona. Maar het is ook een beetje Spanje tegen Nederland gezien het grote aantal holandeses in het Catalaanse elftal. Deze keer is Madrid de ontvangende ploeg. Spaanse sportdagbladen staan al weken van tevoren bol van de speculaties, in de cafés is het hét gesprek van de dag. Madrid staat bovenaan in de liga, met Barcelona, dat op de vierde plaats staat, gaat het de laatste weken wat minder. Het belooft spannend te worden. Behalve dat het een belevenis is om een wedstrijd mee te maken in het beroemde Madrileense Bernabeu-stadion, is het een kans om `onze jongens' te zien schitteren. 3 maart, 21u. Estadio Santiago Bernabeu, Calle Concha Espina. Inl 00-34913984300.

En verder

L'humor i la ràbia, tentoonstelling van vijf Amerikaanse kunstenaars t/m 3 april in Centre Cultural Caixa Catalunya, La Pedrera, Provenca 261, Barcelona 00-34934845995; Ramón Casas, modernistische schilderijen t/m 8 april in Museu d'Art Modern, Barcelona 00-34933195728; Jordi Teixidor, moderne schilderkunst t/m 31 maart in Centre d'Art Santa Mónica, Barcelona 00-34933162810.