SMS

Vroeger gooiden we in de klas briefjes over, tegenwoordig sturen scholieren elkaar SMS-berichten. SMS (Short Message Service) kun je met bijna elke GSM-telefoon verzenden. Het vergt echter enige training om de berichten via de tien druktoetsen van de telefoon te typen. Voor een `c' druk je driemaal op de `2', een `z' is viermaal `9', en een `j' is eenmaal een `6'. Maximaal kun je zo per bericht 150 letters sturen. Daarna toets je het mobiele telefoonnummer van de geadresseerde en met een druk op de knop is het verzonden. Sommige scholieren kunnen dit blind onder een schoolbank. Een seconde later piept de telefoon van de geadresseerde en het bericht verschijnt op het schermpje.

Deze dienst is vooral onder jongeren erg populair – mede omdat het versturen van een SMS-bericht veel goedkoper is dan een mobiel gesprek. Een SMS-bericht kost gemiddeld vijftig cent.

Er zijn speciale diensten die filewaarschuwingen, aandelenkoersen of het weer via SMS naar hun abonnees sturen. Steeds vaker kan ook de secretaresse met de kantoor-pc een SMS naar de baas sturen. En sommige internetabonnees krijgen een waarschuwing via SMS als er een nieuw e-mailtje is binnengekomen.

SMS wordt makkelijker met speciale telefoons, die een toetsenbord hebben als je ze openklapt, of als je een kleine computer met het mobieltje verbindt.