Slecht veld in de Arena weer het ideale excuus

Aanvoerder Frank de Boer klaagde over het veld en Vitesse-speler Marc van Hintum diende zijn coach Koeman van repliek. Niemand bij Oranje klaagde over zichzelf.

Als bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers zich gisteravond in de gevoelens van het publiek hadden verplaatst, zouden ze wellicht een genuanceerder beeld hebben geschetst van de zouteloze interland tegen Turkije. Nu veegden de betrokkenen keurig hun straatje schoon en voerde aanvoerder Frank de Boer de `ijsvloer' in de Arena aan als excuus voor het trage en fantasieloze spel van Oranje. ,,Ik vind dat het Nederlands elftal de Arena moet boycotten, want op dit veld valt niet te voetballen'', foeterde hij.

De Boer wil namens de selectie op korte termijn overleggen met trainer Van Gaal om te bezien of Oranje het stadion van Ajax voortaan kan mijden. ,,Het programma voor dit jaar ligt al vast, daar is niets meer aan te doen'', stelde de libero van Barcelona. ,,Maar deze grasmat is zelfs gevaarlijk voor de spelers. Misschien zijn de voetballers van Ajax eraan gewend geraakt steeds uit te glijden. Maar je zag voortdurend spelers onderuit gaan, waardoor het bijna onmogelijk was snel te combineren. Vanaf de tribunes lijkt het wel mee te vallen. Maar het veld was echt dramatisch. Als de kwaliteit van het gras niet verbetert, komen we wat mij betreft niet meer naar de Arena met het Nederlands elftal.''

Zo legde Frank de Boer het grascomité in Amsterdam – door Ajax-coach Co Adriaanse spottend de Task Gras Force genoemd – opnieuw huiswerk op, terwijl Ajax in de veronderstelling leefde dat het gras eindelijk begon te groeien in de Arena. Ook de in Oranje teruggekeerde linksback Marc van Hintum verschuilde zich achter de deplorabele staat van grasmat 24 in de Arena ter verklaring voor zijn foute pass in de tweede minuut waar de Turkse spits Sükür niet van profiteerde. Enkele weken geleden speelde Van Hintum met Vitesse in de bekerwedstrijd tegen Ajax op een nog slechtere ondergrond. ,,Maar het kostte ook op deze grasmat de grootste moeite overeind te blijven'', mopperde Van Hintum.

Ondanks de slappe 0-0 tegen de smakeloze Turkse ploeg was het een feestavond geworden voor de oudste speler op het veld. Door de blessuregolf in de selectie had de 33-jarige Van Hintum een onverwachte rentree gemaakt in het Nederlands elftal. De kans is groot dat de linksback ook eind deze maand in de cruciale duels met Andorra en Portugal tot de selectie behoort. ,,Ik had me al lang verzoend met de gedachte dat mijn interlandcarrière voorbij was'', zei hij. Lachend: ,,Maar ik heb een groot voordeel boven vele concurrenten op mijn positie. Ik ben wél fit.''

Zijn clubcoach Ronald Koeman had gemengde gevoelens bij de keuze van de bondscoach. Met drie spelers in de selectie van Van Gaal – naast Van Hintum ook de debuterende aanvaller Viktor Sikora en de vanuit Jong Oranje doorgeschoven middenvelder Theo Janssen – behoorde het tobbende Vitesse tot de hofleveranciers. ,,De nood moet in het Nederlands elftal wel hoog gestegen zijn'', zei Koeman laatdunkend na de benefietwedstrijd in Volendam. ,,Mijn spelers hebben hun uitverkiezing voor Oranje namelijk niet te danken aan hun prestaties bij Vitesse, want die blijven al weken onder de maat.''

Van Hintum had zich geërgerd aan die uitspraken. ,,In het verleden zijn ook internationals geselecteerd die bij hun club uit vorm waren. Dan hoorde je Koeman niet. Hij zou het juist als een lichtpunt moeten zien dat Vitesse drie spelers mocht afvaardigen. Je hoort mij niet beweren dat ik in het Nederlands elftal thuishoor. Ik heb tegen Van Gaal gezegd dat ik me als zijn ideale stand-in zal presenteren. Op dit internationale platform kan ik groeien naar de vorm die ik bij Vitesse mis.

,,Het feit dat Sikora zijn debuut maakt en dat ook Janssen mag proeven aan de sfeer bij Oranje is een morele ondersteuning voor Vitesse. Hier worden wij als club alleen maar beter van. Ik vind het jammer dat Koeman onze selectie niet zo heeft uitgelegd. Juist in deze moeilijke periode moeten we schouder aan schouder staan om de problemen bij Vitesse het hoofd te bieden. Koeman had zijn kritiek binnenskamers moeten uiten.''

    • Robèrt Misset