Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit de Franse plaats Fréjus aan de Côte d'Azur over de 908 Koerdische vluchtelingen die daar vorige week zijn gestrand. Verder de revival van de poppenserie Thunderbirds die in de jaren 50 en 60 zeer populair was op radio en televisie en binnenkort weer door Net5 wordt uitgezonden. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage uit Praag waar momenteel de verfilming plaatsvindt van Het dagboek van Anne Frank met een hoofdrol voor acteur Ben Kingsley. Hij vertelt over de film maar er mochten geen vragen worden gesteld. Ned.3, 22.28-22.55u.

De achtste dag. Over mannen die op sportscholen bezig zijn extra spieren te kweken en vrouwen die af willen vallen. Ned.3, 23.50-0.15u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over de gemeente Haarlemmermeer die nabestaanden van overledenen op de begraafplaats Wilgenhof de kans geeft hun dierbaren te laten herbegraven op een nieuwe begraafplaats. Door de aanleg van de vijfde baan van Schiphol is het binnenkort met de rust en stilte gedaan. Voor de joodse begraafplaats geldt het niet omdat herbegraven volgens de joodse traditie niet kan. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere Tijden. Tien maanden voor de introductie van de euro een terugblik op de grote geldzuivering in 1945, die bekend staat als `het tientje van Lieftinck'. Verder naar aanleiding van de recent geschrapte opera Aïsja terreur tegen kunst. In 1935 moest de opvoering van het toneelstuk De Beul worden gestaakt na harde actie van de NSB. De voorstelling vormde een aanklacht tegen het opkomende fascisme. Ned.3, 20.43-21.20u.

Histories. Slot van een tweeluik over het leven en werk van Nelson Mandela. In deze uitzending zijn gevangenschap op Robbeneiland, zijn vrijlating en zijn verkiezing tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Over de vraag waarom het zo lang duurt voordat het proces tegen de moordenaar en kinderverkrachter Marc Dutroux begint. Het is bijna vijf jaar geleden dat hij werd gearresteerd. In brieven klaagt hij over zijn behandeling in de gevangenis en over het onderzoek dat, volgens hem, de verkeerde kant uitgaat. Ned.3, 21.20-22.00u.

Titel die story. Tot nu toe is onduidelijk of Saddam Hussein in het geheim bezig is met de ontwikkeling van atoomwapens. Een zoektocht naar bewijzen lijkt op een misdaadroman. ARD, 21.45-22.30u.

Horizon. De lancering van de ruimtelescoop Hubble in 1990 kostte twee miljard dollar. Een mankement aan één van de spiegels zorgde ervoor dat dure reparatiewerkzaamheden vereist waren. Nu, tien jaar later, lijkt de Hubble aan de verwachtingen te voldoen. BBC2, 22.00-22.50u.

DRAMA

Slettenbakken. Eerste aflevering van een vijf-delige soap die door verstandelijk gehandicapten wordt gespeeld. De soap speelt in een klein dorp in het oosten van het land en gaat over leugens, drank, seks, vloeken, vreemdgaan, verdovende middelen en geweld. De soap werd eerder door de regionale omroep RTV Oost uitgezonden. Ned.2, 0.03-0.28u.

MUZIEK

Hèt Nederlandse Muziekfeest. Eerste deel van de uitreiking van de Edison Music Awards, de Gouden & Zilveren Harpen en de Exportprijs met optredens van Texas, Jody Bernal, Ilse de Lange, Kane, Bl⊘f, Anastacia en de winnaars van de Edison Oeuvreprijs: BZN. Ned.2, 21.32-22.55u.

FILM

. Working Girl (Mike Nichols, 1988, VS). Vakkundig hartverwarmende komedie waarin een moderne Assepoester het goeie ouwe klasseverschil overbrugt. Onweerstaanbare Melanie Griffith is slimme secretaresse die stiekem de plaats inneemt van arrogante cheffin Sigourney Weaver. Met Harrison Ford als charmante volwassen kwajongen. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Delta Force (Memahem Golan, 1986, VS). Reactionaire actiefilm. Chuck Norris ontzet een gekaapt Amerikaans passagierstoestel in Beiroet. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame en Hart van Nederland.

Born Yesterday (Luis Mandoki, 1993, VS). Remake van gelijknamige komedie (George Cukor, 1950) is een traag geval. Botte projectontwikkelaar John Goodman huurt journalist Don Johnson in om zijn vriendin, het vermeende domme blondje Melanie Griffith, te chaperonneren en een beetje bij te scholen. Binnen de korste keren is zij het Washington-establishment te slim af. Veronica, 21.05-22.50u., met reclame.

Flashdance (Adrian Lyne, 1983, VS). Op de golven van de aerobic-hype meedeinend staaltje schaamteloze tienerromantiek, over meisje dat overdag last en 's avonds danst in een nette nachtclub. Ze droomt van een carrière als klassieke ballerina en van een ridder op een wit paard. Met Jennifer Beals. Irene Cara zong de bijbehorende hitsingle. Net5, 22.35-0.10u., met reclame.

Wise Blood (John Huston, 1979, VS). Persoonlijke film van Huston, naar roman van Flannery O'Connor, levert bizarre, zwartgallige visie op het Amerikaanse zuiden. Het lijdensverhaal van een jongeman die zijns ondanks evangelist wordt. ZDF, 0.15-1.55u., nagesynchroniseerd.

. The Sting (George Roy Hill, 1974, VS). Even succesrijke als vermakelijke misdaadkomedie herenigde Paul Newman en Robert Redford en won zeven Oscars. In het Chicago van 1936 lichten zij kunstig gangster Robert Shaw op, terwijl regisseur Hill vakbekwaam het publiek verlinkt. BBC1, 0.40-2.45u.

Eno nakano bokuno mura / Village of Dreams (Yoichi Higashi, 1995, Japan). Brave oefening in arcadische nostalgie portretteert de magische jeugd in een idyllisch Japans dorp van de tweelingbroers Yukihiko en Seizo Tashima, die later beroemde illustratoren zouden worden. Film kreeg in Berlijn een Zilveren Beer en groeide uit tot een ware festivalfavoriet. ARD, 0.55-2.40u., tweetalig.