Selectie Galerie

Podion

Aanstaande zondag opent Saskia Bruines, wethouder cultuur van Amsterdam, een nieuwe galerie in de Jordaan. Galerie Podion wil meer zijn dan een presentatieruimte alleen en omschrijft zichzelf als een platform voor kunst, kunstenaars, theoretici en publiek. Naast exposities zal Podion ook lezingen en performances organiseren. Een vaste plek is ingeruimd voor een permanente presentatie van werken in oplage en in de tuin zullen driedimensionale beelden getoond worden. De eerste tentoonstelling van Podion omvat grafiek van Alphons Freijmuth en schilderijen van Wim van der Toorn en Lex van Lith. 4 mrt t/m 1 april, Konijnenstraat 16, Amsterdam. Di t/m za 12-18u.

Marnix Goossens

Landschappen en portretten zijn de belangrijkste thema's op de foto's van Marnix Goossens, de kunstenaar die deze maand voor het eerst een overzicht van zijn werk toont in Aschenbach & Hofland Galleries. Zijn foto's zijn vaak lachwekkend en vervreemdend tegelijk. Zo fotografeert hij modellen met roodaangelopen hoofden en maakte hij een serie zelfportretten waarin te zien is hoe hij `s nachts in een dronken bui een kampvuurtje uitpist. Goossens publiceerde zijn foto's in tijdschriften als RE en BlvD. T/m 24 mrt, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Jaap Hillenius

Een jaar geleden kwam Jaap Hillenius (1934-1999) bij een verkeersongeluk om het leven. Ter nagedachtenis aan de kunstenaar organiseert Galerie Blom een expositie met zijn schilderijen en aquarellen. Hillenius liet zich inspireren door de natuur en schilderde hoofdzakelijk planten, bomen en bloemen in een pointillistische stijl. Net als de Franse schilder Seurat bouwde Hillenius zijn werken op uit hoekige of ronde kwaststreekjes in uiteenlopende kleuren, die zich op afstand op het netvlies van de toeschouwer mengen. 3 mrt t/m 28 april, Johan de Wittstraat 43, Dordrecht. Wo t/m za 12-18u.

Art Rotterdam

Vandaag wordt in de Cruiseterminal van de Holland Amerika Lijn de tweede editie van Art Rotterdam geopend. Aan deze beurs voor hedendaagse kunst doen 45 galeries uit binnen- en buitenland mee. Daarnaast zal Piet de Jonge, conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, een expositie inrichten met kunstenaars uit Porto en Rotterdam, de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2001. Zaterdagavond zijn tijdens de Nocturne alle culturele instellingen in Rotterdam (het NFI, Witte de With, TENT en de galeries) tot 24u geopend. 1 t/m 5 mrt, Wilhelminakade, Rotterdam. Do 18-22u, vr 11-22u, za t/m ma 11-18u.

En verder

Foto's van Massimo Vitali t/m 21 maart in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 maart in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; beelden van Cornelius Rogge t/m 11 maart in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; objecten van Christiaan Zwanikken t/m 18 maart in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; video's van Ene-Liis Semper t/m 25 maart in de Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht.