Selectie Films

O Brother, Where Art Thou

Losjes op de Odyssee gebaseerde muzikale road movie die zich afspeelt in het Mississippi-gebied tijdens de depressie. Achtste speelfilm van Joel en Ethan Coen brengt allerlei feiten en fantasieën over het diepe Zuiden samen in een postmodern sprookje waarin George Clooney met een knipoog op Clark Gable lijkt. In meer dan 10 theaters.

The Circle

Jafar Panahi's met een Gouden Leeuw onderscheiden rondedans van vrouwen in Teheran, die praktisch elke burgerlijke vrijheid ontzegd wordt. In eigen land verboden, explosieve maatschappijkritiek krijgt allure door schijnbaar eenvoudige, abstracte vormgeving en overtuigend realisme. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Code Inconnu

In zijn eerste Franse film, met een sterrol voor Juliette Binoche, beziet de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke Europa als een toren van Babel, waar de snel versmeltende (sub)culturen elkaar niet meer begrijpen. De vérreikende gevolgen van een incident in een straat in Parijs worden in een virtuoze puzzelvorm in kaart gebracht. Ook een film over de manier waarop film liegen kan. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster.Utrecht: 't Hoogt.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Amerikaanse Taiwanees Ang Lee nam in China een romantisch sprookje op, als hommage aan een China dat nooit bestaan heeft. Verbijsterend knappe en gracieuze martial arts-film, waarin mensen kunnen vliegen, zweven, van dak naar dak springen en anderszins de zwaartekracht tarten. In meer dan 23 theaters.

Simon Mágus

Hongaars-Franse coproductie van regisseuse Ildikó Enyedi laat Parijzenaars betoveren door de charme van een zwijgende paragnost uit Boedapest, die op de raarste plaatsen in slaap valt. Een pleidooi voor eenvoud, ook in de effectiviteit van een film van laconieke schoonheid. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

En verder

Being John Malkovich Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lumière; Dancer in the Dark in meer dan 10 theaters; High Fidelity Amsterdam: De Uitkijk, Melkweg Cinema. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver. Zutphen: Luxor. Emmeloord: 't Voorhuys; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Eindhoven: Pathé; Snatch Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Eindhoven: Pathé. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies. Helmond: Filmhuis Helmond; Wonder Boys Enschede: Alhambra. Gorinchem: Roxy. Maastricht: Ciné K..