PERSOONLIJKE FIREWALLS

Een persoonlijke firewall is een elektronische beschermingslaag tussen de pc van de internetgebruiker en de rest van het internet. Internettoepassingen (e-mailen, surfen, chatten) bestaan uit pakketjes data. Pas op de plaats van bestemming komen alle pakketjes weer bij elkaar en vormen een eenduidige boodschap, bijvoorbeeld een e-mailbericht of tekst in een chatroom.

Firewalls kunnen zo worden ingesteld dat ze de datapakketjes controleren die de pc van de gebruiker in- en uitgaan. Zo kunnen ongewenste bezoekers buiten gehouden worden. Ook gegevens van de pc die naar een andere computer op internet worden gestuurd, kunnen door de firewall geblokkeerd worden. Veel gratis programma's sturen stiekem gegevens (surfgedrag, e-mailadres, muziekvoorkeuren) over de gebruiker naar de fabrikant. Een goede firewall ontdekt dit, waarschuwt de gebruiker en blokkeert het lekken van privacygevoelige informatie.

Internetgebruikers die een permanente verbinding hebben (kabel of ADSL) doen er goed aan een firewall te installeren. Pc's die altijd online zijn, zijn kwetsbaar voor aanvallen van computerkrakers omdat ze gemakkelijk te herkennen zijn. Iedere computer die op internet is aangesloten heeft namelijk een unieke identificatiecode, het IP-adres. Cybervandalen kijken vaak welke IP-adressen online zijn en proberen vervolgens in te breken in de bijbehorende pc's. Een gebruiker die met een modem inbelt, is een minder aantrekkelijk doelwit omdat modemverbindingen vrijwel altijd tijdelijk zijn. Als je uitlogt en de volgende dag opnieuw inbelt, krijg je een nieuw IP-adres. Kabel- en ADSL-abonnees houden hetzelfde IP-adres vaak enkele maanden, soms zelfs jaren.

Firewalls herkennen digitale inbraakpogingen. Een inbraakpoging is namelijk niets anders dan een serie datapakketjes.

De meeste firewallprogramma's kunnen door de gebruiker worden ingesteld. Voor sommige softwarepakketten is echter veel technische kennis nodig, zoals voor het programma Norton Internet Security 2001. Andere firewalls (zoals BlackIce) geven te veel waarschuwingen. Als de firewall elke tien minuten waarschuwt, leidt dat bij de gebruiker tot grote onzekerheid.

Een gebruikersvriendelijke firewall (ZoneAlarm en eSafe bijvoorbeeld) doet stilletjes zijn werk. Bekende gevaren bestrijdt hij zonder de gebruiker lastig te vallen. Alleen in twijfelgevallen roept hij zijn eigenaar erbij.