LINUX

Het begon allemaal in 1991. De Finse student Linus Torvalds vond zijn pc onbegrijpelijk primitief in vergelijking met de geavanceerde computers op de universiteit. Hij had vooral een hekel aan de manier waarop in zijn pc de informatie intern werd verwerkt (het besturingssysteem). Het DOS-besturingssysteem (Disk Operating System) op zijn pc was inconsequent, onbetrouwbaar en lastig te bedienen. Niet voor niets werd het in die tijd Dirty Operating System genoemd.

Het Unix-besturingssysteem dat toen (en nog steeds) op de grote computers wordt gebruikt, blonk uit door eenvoud. Dat wilde Torvalds ook op zijn pc hebben. De student ging aan de slag, en programmeerde een pc met een soort Unix. Hij was niet de eerste die dat deed. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam was al iets soortgelijks gedaan. Het verschil was dat Linus zijn programma publiceerde op internet. Iedereen kon meehelpen om verbeteringen voor te stellen en uitbreidingen te programmeren.

Dat werd in korte tijd razend populair. Linux, zoals het besturingssysteem al gauw heette, draait inmiddels op miljoenen computers. Een groot deel van de websites op internet gebruikt bijvoorbeeld een computer met Linux. In kantoren staat steeds vaker een Linux-computer in het hart van het plaatselijke computernetwerk. Het zijn toepassingen waar betrouwbaarheid en stabiliteit van de computer van het hoogste belang zijn. En juist daarin blinkt Linux uit.

Dat komt door de bijzondere manier waarop Linux wordt gemaakt. Omdat zoveel mensen het systeem gebruiken, wordt elke fout die er nog in Linux zit snel opgemerkt en hersteld. Nieuwe versies volgen elkaar dan ook snel op. Inmiddels is daardoor de kern van het systeem vrijwel foutloos. Dat maakt computers met Linux stabiel en betrouwbaar.

Thuis of op het kantoorbureau lukt het nog niet zo met Linux. Als je een pc koopt, heeft deze vanaf de fabriek al Windows meegekregen. Dus waarom zou je moeite doen om dat te vervangen? Linux wordt echter steeds gebruikersvriendelijker en daarmee ook geschikt voor tekstverwerken, spelletjes en andere belangrijke bezigheden.