Langs graftombes en oude zuilen

De afstand van Dalaman aan de Turkse zuidwestkust tot aan de beroemde ruïnes van het antieke Xanthos is slechts 80 kilometer. De tocht voert over nauwelijks onderhouden, kronkelige bergwegen. Na een busrit van ruim drie uur blijven we geradbraakt achter in het dorpje Kinik. Via een rotspad vanuit het centrum van Kinik kunnen we naar de ruïnes van Xanthos, ooit hoofdstad van het koninkrijk Lycië, klimmen. Maar wij zijn niet gekomen voor de ruïnes, maar voor de `Lycische weg', het eerste officiële, gemarkeerde langeafstandswandelpad van Turkije.

l

Een groot artikel in de Turkish daily news attendeerde ons op het pad. Er was ook een Engelstalige beschrijving verschenen, geschreven door de Britse Kate Clow, die al geruime tijd in Antalya woont. Het zou gaan om `een handzaam en informatief boekwerk over de complete tocht'. Helaas, een speurtocht langs boekhandels in Ankara leverde niets op. Het boek was verschenen, en zelfs leverbaar, verzekerde menig boekhandelaar ons, maar het moest worden besteld en dat zou een paar weken duren.

Internet bood uitkomst. Http://www.sunday-times.co.uk/ meldde dat volgens Tim Salmon, een Britse wandelaar, de markering van deze route in alle opzichten voldeed aan de Europese standaard, zoals die van onze eigen, Europese langeafstandspaden. ,,Men volgt de continentale manier van markering met witte en rode strepen, zodat zelfs de onervaren wandelaar nauwelijks kan verdwalen'', aldus de recensie uit de Sunday Times.

Volgens Salmon, die een deel van het pad liep met Kate Clow zelf, was het traject, in technische zin, niet moeilijk te belopen, zij het dat ,,the going can be tough''. De rotspaden zijn vaak steil, er valt niets eet- of drinkbaars te halen en er zijn nauwelijks dorpen. En als je al langs een dorp komt, zijn er geen winkels waar men kan fourageren. Het advies is: zelf een tent, voedsel en ook water meenemen, want de bronnen en waterbekkens die je tegenkomt staan in de zomer soms droog. Er bestaan geen detailkaarten van het gebied en ofschoon de rood-wit markering goed is, blijft het uitkijken geblazen, aldus Salmon. Desondanks schaart de Sunday Times de route onder de toptien van `beste wandelingen in de wereld'.

Een Turkse wandelaar in Dalaman adviseerde ons te beginnen in Kinik. We zouden daarvandaan in twee, of in rustig tempo drie dagen, Patara kunnen bereiken. En zowel begin- als eindpunt zouden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bovendien, zo hield onze zegsman ons voor, doorkruist de route de oude stad Xantos, die zeer de moeite waard moest zijn. ,,Je volgt voor een deel een oud aquaduct en eindigt vrijwel aan de kust zodat je de tocht kunt afsluiten met een duik in zee.''

We wandelden drie dagen door een berglandschap, over bospaden en langs eeuwenoude stenen wegen door minuscule dorpjes waar vrouwen bij de pomp hun was doen. Vergezichten over de strakblauwe Middellandse Zee. Om ons heen ruisende pijnbomen, lommerrijke fruitbomen en overal de sporen van het rijke verleden. Aquaducten, graftombes en oude zuilen, die achteloos tussen de bloeiende heggen uitstaken.

Na thuiskomst vinden we de Lycian Way-gids bij wandelboekhandel Pied A Terre in Amsterdam. In de inleiding staat veel informatie over de rijke geschiedenis van dit gebied. Bijzonder is dat de auteur de paden indeelt in klassen. Van 1 tot 6, van min of meer bestraat tot smal ezelpad. Wij zijn twee keer fout gelopen. Eén keer omdat we een markering die op een muur was gezet, hadden gemist en de tweede keer omdat er heel lang geen markeringen stonden. Dat had met het terrein te maken. Ik heb het later in de gids teruggezocht en juist bij die trajecten is de beschrijving zo helder dat we vast direct goed waren gelopen.

Onze ervaringen tussen Kinik en Patara maken ons nieuwsgierig naar de rest van de 500 kilometer tussen Fethiye en Antalya. Over het deel waar je de bergrug die het schiereiland afsluit, oversteekt, is de gids heel lovend. Kate Clow belooft de wandelaar spectaculaire uitzichten en een tocht door de ruige natuur. En dat is waar de wandelaar naar op zoek is.

The Lycian Way, Kate Clow, uitg Upcountry, ISBN 0953921808. Bij de betere wandelboekhandel. ƒ59,60.

Wie het zich makkelijk wil maken, legt contact met de routemaakster Kate Clow zelf. Zij organiseert ook reizen. `Trekkings' in de zomer van één of twee weken vanuit Fethiye of Antalya. Het tel nr van Kate Clow in Turkije is 0242-2431148. E-mail: kateclow@garanti.net.tr

Zoek ook op internet bij Google naar Lycian way.

    • Joost Vermeulen