Koerden op straat gezet ondanks hongerstaking

Vijf Koerdische asielzoekers die al ruim drie weken in hongerstaking zijn, worden een dezer dagen door het ministerie van Justitie op straat gezet. Het is de eerste keer dat asielzoekers proberen te voorkomen dat ze, vier weken na een definitieve afwijzing van hun asielaanvraag, op straat worden gezet. Sinds februari vorig jaar geldt dat afgewezen asielzoekers een maand de tijd hebben om te vertrekken, direct daarna wordt de opvang beëindigd. Vroeger kwamen asielzoekers pas op straat te staan als terugkeer naar het land van herkomst echt onmogelijk bleek.

De vijf Koerden uit Noord-Irak verblijven in het asielzoekerscentrum (AZC) in Waddinxveen. Begin februari is hun asielaanvraag definitief afgewezen. Direct daarna zijn ze in hongerstaking gegaan om hun verblijf in het AZC af te dwingen, maar volgens de `vier weken-regeling' worden ze volgende week op straat gezet. Hun hongerstaking zal hierin geen verandering brengen, aldus een woordvoerder van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). ,,In principe gaan ze eruit. We moeten de procedures uitvoeren.'' Een woordvoerder van het ministerie van Justitie stelt dat een hongerstaking ,,geen reden is de procedure aan te passen, dus de opvang zal worden beeindigd en ze kunnen terug naar Noord-Irak.''

De vijf mannen worden medisch begeleid. Volgens K. Faramarzy van de Koerdische Federatie in Nederland zijn ze er ,,heel erg slecht'' aan toe en zou een van hen in coma zijn geraakt. De woordvoerder van het COA ontkent dit. ,,Ze worden dagelijks gewogen en een arts bezoekt hen regelmatig.''

    • Yasha Lange