KINDERAGENDA

Bakker Wim

Niet alleen vogels vullen hun nest met eieren, bakker Wim van het Nederlands Bakkerijmuseum `Het Warme Land' in Hattem maakt eerst zijn vogelnestjes van deeg met krenten en rozijnen en daarna vult hij ze met mooie lichtgroene vogeleitjes van meloen, die op een zacht bedje van bakkersroom rusten. Op 2, 7 en 9 maart van 13-16u laat hij zien hoe zijn nestjes worden gemaakt en later op de dag kan je ze kopen in de museumwinkel. Bakker Fred vertelt op 6 en 8 maart om 14u en 15u30 over de geschiedenis van brood. Omdat het voorjaar eraan komt, maakt hij konijnen, vogeltjes en egels van brood. Daarbij heeft hij wel hulp van de kinderen uit het publiek nodig. En nu het toch bijna lente is: 5 maart van 13-16u worden uit bolletjes marsepein de mooiste bloemen getoverd. Verder zijn er elke woensdag van 10-12u30 en zaterdag van 11u30-15u bakdemonstraties met de 18de eeuwse takkenbosovens. Eerst wordt het deeg gekneed, daarna is het wachten op het rijzen en dan worden de bollen deeg de oven `ingeschoten', de heerlijk geurende houtovenbroden zijn ook te koop in de museumwinkel.

Toegang kinderen tot 4 jaar gratis, van 4-14 jaar ƒ4,75 en volwassenen ƒ7,50. MJK gratis. Adres Bakkerijmuseum: Kerkhofstraat 13, Hattem. Inl 038-4441715.

Herinneringen

Hij verzamelde zo'n 1800 luciferdoosjes en op elk van die doosjes tekende Milo~s Bobic gebouwen, mensen of dieren. Ook maakte hij er hele kleine geschreven aantekeningen bij, zodat die doosjes eigenlijk bij elkaar een soort dagboek vormen. Brandend Dagboek heet de verzameling en wanneer je weet dat Milos uit Joegoslavië komt is dat niet zo vreemd. Zijn werk en dat van acht andere kunstenaars, die ook hun (jeugd)herinneringen uitgebeeld hebben, zijn nu te zien op de expositie Memories in het Comenius Museum. Heb je ook iets dierbaars dat in een luciferdoosje past, zoals een ring, briefje of fotootje, neem het dan donderdagmiddag 8 maart mee naar het museum. Na een rondleiding over de tentoonstelling kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar onder leiding van een kunstenaar een luciferdoosje omtoveren tot een speciaal bewaardoosje voor het meegebrachte dierbare ding.

*Maak een bewaardoosje voor een dierbaar ding op 8 mrt van 14-15u30 voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar na een rondleiding over de expositie Memories in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden-Vesting. Kaarten à ƒ5 (inclusief toegang) res 035-6943045.

Mir

Sinds december vorig jaar bevindt kosmonaut Sergei Krikalev zich aan boord van het nieuwe ruimtestation Mir. Zo'n tien jaar geleden was Krikalev ook al in de ruimte en over die ruimtevlucht in 1991 wordt dagelijks t/m 11 maart in de Space Expo in Noordwijkl de documentaire Out of the Present vertoond. Ook rijdt de Space Train elke dag van de Space Expo naar ESA/ESTEC, het technisch ruimtevaartcentrum, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in de `keuken van de Europese ruimtevaart'. Zo zijn bijvoorbeeld in de hal voor bemande ruimtevaart twee ruimtemodules op ware grootte te zien: de Russische Zwezda-module en het Europese Columbus-model. Ook kunnen de `schone ruimtes' worden bezocht, waar satellieten worden getest. Zondag 4 maart vertelt ruimtevaartdeskundige Piet Smolders om 14u ook nog over de geschiedenis en ontwikkeling van ruimtestations en vooral over de terugkeer van de MIR op aarde tussen 12 t/m 18 maart en de problemen die verwacht worden. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een speurtocht, waar ze een astronautendiploma kunnen halen.

*Dagelijkse vertoning van een film over het verblijf aan boord van de MIR (voor kinderen vanaf 11 jaar, Nederlands ondertiteld), per trein naar de `keuken van de Eurospese ruimtevaart'in ESA/ESTEC, lezing door Piet Smolders op 4 mrt 14u en speurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar in Space Expo, Keplerlaan 3, Noordwijk. Open dag van 10-17u, toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ10, daarboven ƒ15. Een ritje met de trein naar ESA/ESTEC kost ƒ5 per persoon. Inl 071-3646446.

Schrijven

Voor iedereen die schrijft of het nog moet leren; De Dag van het Schrijven zondag 4 maart in het Scryption is speciaal voor ouders met kinderen vanaf 3 jaar. Er zijn workshops, schrijflessen, deskundigen geven voorlichting en ouders en hun kinderen kunnen ook meedoen met allerlei opdrachten. Op de workshop Vrij schrijven maken kinderen vanaf 3 jaar aan de hand van een opdracht of voorbeeld een schrijftekening, een motorische oefening voor het latere schrijven. Kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders kunnen op de workshop Schrijven op Muziek meemaken hoe er tegenwoordig schrijfles wordt gegeven, waarbij verteld wordt over motoriek, schrijfhouding, het verschil tussen links- en rechtshandig schrijven en het benoemen van de vingers. Er is een geheimschriftspeurtocht voor kinderen vanaf 11 jaar, in het Schrijfatelier leren kinderen vanaf 8 jaar Japanse karakters schrijven met penselen op rijstpapier en ook kunnen ouders het handschrift van hun kind laten analyseren.

*Dag van het Schrijven met workshops, speurtocht, kalligraferen en handschriftanalyse op 4 mrt van 12-17u in het Scyption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Toegang kinderen ƒ4, volwassenen ƒ6 MJK en schoolpas gratis. Inl 013-5800821 of www.tref.nl/tilburg/scyption.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker