Kijkwijzer

In kringen van de Nederlandse bioscopen die zich toeleggen op de vertoning van kwaliteitsfilms, de zogenaamde arthousebioscopen, is zeer kritisch gereageerd op de vorige week ingevoerde `Kijkwijzer'.

Dit systeem houdt op geen enkele wijze rekening met de programmering van arthousebioscopen die zich tot megabioscopen en videotheken verhouden als delicatessenzaken tot supermarkten.

Op zichzelf is het het nog wel begrijpelijk dat voor `no-brains'-films een classificatie wordt ingevoerd, maar kunstzinnige films staan op hetzelfde niveau als het product van schouwburgen. Erger is dat het kijkwijzersysteem pretendeert de jeugd te beschermen terwijl geen enkele controle is over buitenlandse televisiezenders op de kabel of – nog erger – internet. En wat te denken van gruwelijke beelden in het journaal? Dat is niet eens fictie. Komen hier ook pictogrammen?

Dat we hier te maken hebben met een hypocriet systeem blijkt alleen al uit de lelijke en debiliserende pictogrammen die het kijkwijzersysteem hanteert.

Gelukkig zijn de `uitvinders' van de Kijkwijzer al enigszins bij hun positieven gekomen. Woordvoerder W. Dekkers van het NICAM laat in het Nieuwsblad van het Noorden van 24 februari weten dat ,,de doelgroep voor de betere film zich eigenlijk niets van de symbolen moet aantrekken''.

    • Dr. F. Westra