Jeugd slecht gemanierd

Waar de ouderen sinds Socrates al over klagen, lijkt opnieuw bewezen: jongeren zijn slechter gemanierd dan volwassenen. Ze gooien meer peuken en kauwgom op straat, ze stoppen minder vaak voor een zebrapad en telefoneren ongegeneerd in het openbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sire (Stichting Ideële Reclame) liet doen om de campagne `De maatschappij, dat ben jij' te ondersteunen. De jongeren (15-27 jaar) scoorden bijna op alle onderdelen van het onderzoek slechter dan de volwassenen (28-65 jaar). Uit het onderzoek blijkt dat jongeren veel vaker afval op straat gooien dan volwassenen, 40 procent zegt dit te doen. Van de volwassenen gooit 14 procent wel eens dingen op straat.

Ook bij de etiquette met de mobiele telefoon zijn er verschillen tussen jong en oud. Van de jongeren telefoneert 24 procent wel eens in het openbaar vervoer, tegen 11 procent van de volwassenen. Bellen in een restaurant vinden jongeren én volwassenen ongepast, 4 procent van de jongeren en 1 procent van de volwassenen doet dat.