Irak beloont Polen voor `rectificatie'

Irak heeft gisteren een handelsboycot van Polen teruggedraaid nadat Warschau officieel had meegedeeld de recente Amerikaans-Britse aanvallen op luchtafweer nabij Bagdad niet te steunen. De Iraakse minister van Handel verklaarde dat de bilaterale handel zal terugkeren naar het oude niveau nu de Poolse regering ,,haar houding heeft gerectificeerd''.

Een toenmalige topadviseur van de Poolse premier, Jerzy Marek Nowakowski, verwelkomde de Amerikaans-Britse aanvallen van 16 februari als ,,een vastberaden gebaar van de nieuwe Amerikaanse regering''. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Védrine, onderstreepte vervolgens de Franse oppositie tegen de aanvallen met de toevoeging dat ,,alleen Canada en Polen ze steunen; ik weet niet waarom''. Irak verbrak alle handelsbetrekkingen met de twee landen.

In Polen brak tumult uit en Nowakowski moest zijn ontslag nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Bartoszewski sprak van een ,,misverstand''. Warschau verzekerde officieel dat het geen enkel standpunt had ingenomen. ,,Wat gebeurde was het resultaat van onduidelijke opmerkingen'' van een adviseur van de premier, aldus een verklaring. De Poolse export naar Irak gedurende de eerste negen maanden van 2000 had een waarde van 327.000 dollar. Het gaat om leveranties binnen het kader van het olie-voor-voedselprogramma tussen Irak en de Verenigde Naties.