IOC'ers positief gestemd over Osaka

De sportfaciliteiten van Osaka voor het houden van de Olympische Spelen van 2008 zijn perfect, maar de Japanse stad zal nog wel moeten zorgen voor een efficiënte infrastructuur. Dit heeft een evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na een vierdaags bezoek gezegd. Osaka is met vier andere steden nog in de race om de Spelen van 2008 te organiseren.

,,De faciliteiten van Osaka zijn indrukwekkend. En dat is niet overdreven'', zei Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van het comité. ,,Tweederde van de infrastructuur ligt er al. En die is van een zeer hoge kwaliteit.''

Het comité dat zondag in de tweede stad van Japan arriveerde na en bezoek aan Peking, liet weten dat het al dan niet slagen toekennen af zal hangen van de bereikbaarheid van de drie kunstmatig aangelegde drie eilanden waarop het olympische dorp, een olympisch stadion, vijf verschillende sportaccommodaties en een perscentrum gebouwd moeten worden.

De stad beschikt al over sportfaciliteiten voor zwemmen, turnen, tennis, roeien, triatlon, kano en paardensport. De meeste van deze accommodaties zijn gebouwd in de jaren negentig.

Leden van de evaluatiecommissie, die ook de plannen van Parijs, Toronto en Istanbul en Peking bekijken, wilden verder geen details geven over het voorlopige oordeel. In juli maakt het IOC in Moskou bekend welke stad de Spelen van 2008 toegewezen zal krijgen.

Op de laatste dag van het bezoek aan Peking werd het IOC-inspectieteam onder leiding van Verbruggen afgelopen weekend door de internationale pers vooral ondervraagd over de ethische aspecten van het IOC bij het toewijzen van de Olympische Spelen in 2008. De IOC-leden moesten vooral vragen beantwoorden over China's omstreden reputatie op het gebied van de mensenrechten. Vooral tot ongenoegen van de Nederlander Verbruggen, die had gehoopt op meer vragen ,,over de sport''.