Internationaal

LONDEN

Dat een renteverlaging in de Verenigde Staten voorlopig nog uitblijft, heeft de Europese beleggers ook donderdagochtend doen besluiten om aandelen te verkopen. Na ruim een uur handel stonden alle belangrijke beursgraadmeters in navolging van de Amerikaanse beurs Wall Street in het rood.

Gehoopt was dat de Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan een snelle renteverlaging zou suggereren, maar dat bleef achterwege. Het was de Europese technologiesector die donderdag het zwaarst woog in de algemene daling van de aandelenkoersen. Maar ook de bankensector deed het slecht. De Londense beurs hield de schade beperkt. De FTSE-index stond rondom het middaguur punten lager op punten. Sinds oktober 1999, toen de index 5.793,3 punten noteerde, heeft de beurs niet zo laag gestaan.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt daalde fors, vooral door het verlies van technologie-aandelen zals die van Siemens (min 2,7 procent) en Infineon (min 4,3 procent). Rondom het middaguur stond de DAX-index 86,6 punten lager op 6.121,7 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs sleepten grote technologiefondsen zoals Alcatel, France Telecom en STMicroelectronics de CAC-index mee omlaag. Rondom het middaguur stond de CAC 68,5 punten lager op 5.299 punten.

TOKIO

De Japanse beurs is vandaag op het laagste niveau sinds 20 november 1985 beland. De Nikkei-index van 225 aandelen, de belangrijkste beursgraadmeter in het Verre Oosten, sloot op 12.681,66 punten, een daling van 201,88 punten (1,6 procent). Daarmee zijn alle koerswinsten die eind jaren tachtig in Japan werden geboekt tijdens de zogenoemde zeepbeleconomie, definitief als sneeuw voor de zon verdwenen. In december 1989 behaalde de Nikkei nog een piek van 38.915,87 punten.

NEW YORK

Het uitblijven van een renteverlaging had gisteren dalende aandelenkoersen op de Amerikaanse effectenbeurs tot gevolg. De Dow Jones-index zakte volgens voorlopige cijfers met 141,07 punten tot 10495,81 punten, ofwel 1,33 procent. Op schermenbeurs Nasdaq was de schade nog groter. De index zakte met 2,54 procent tot 2151,85 punten, ofwel een verlies van 55,97 punten. De Nasdaq heeft gisteren zelfs even het laagste punt sinds december 1998 bereikt.