INKTVIS MET TAMARINDE

Zelf tamarindesap maken is erg makkelijk. Neem circa 75 gram pulp van een blok tamarinde, doe in een kom, giet er 1 deciliter kokend water over, prak het mengsel met een vork en laat ten minste 15 minuten staan, waarbij u af en toe roert. Passeer het mengsel door een fijne zeef boven een kom en druk de pulp aan met de achter kant van een lepel.

Halveer de inktvislichamen in de lengte. Kerf er met een scherp mes een ruitpatroon in, maar zorg dat u niet helemaal door het vlees heensnijdt. Snijd de lichamen dan in de lengte in reepjes van 3 centimeter breed. Doe ze in een kom, dek af en zet in de koelkast.

Week de kemirinoten 10 minuten in een kom warm water. Snijd het citroengras bij en verwijder de taaie buitenbladen. Hak de overgebleven malse stukken grof. Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in vieren. Giet de kemirinoten af en doe ze met het gehakte citroengras, de sjalotjes, knoflook, chilipepers, trassi en een paar eetlepels water in een blender en draai tot een gladde pasta.

Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op een matig vuur. Doe er zodra de olie heet is het specerijmengsel in en laat onder af en toe roeren 3 tot 5 minuten zachtjes bakken tot de olie en de pasta gemengd zijn. Laat dan nog 5 tot 8 minuten bakken, waarbij u af en toe omschept, tot er belletjes olie bovenop drijven. Schep er het tamarindesap en de palm- of basterdsuiker door en laat 1 tot 2 minuten bakken tot de saus wat dikker is. U kunt er als de saus te dik wordt een paar eetlepels water door roeren.

Draai het vuur hoog en schep er de repen inktvis door. Laat onder regelmatig omscheppen 3 tot 4 minuten bakken tot de inktvis net gaar is. De inktvis is gaar wanneer hij ondoorschijnend is, de repen beginnen te krullen en het ruitpatroon duidelijk te zien is. Breng op smaak met zout en serveer met gekookte witte rijst.

    • Kim Maclean