ING houdt vast aan prognose

De winst van bank en verzekeraar ING uit de reguliere activiteiten is vorig jaar dankzij hogere resultaten bij de bankzaken met 24 procent gestegen tot 8,8 miljard gulden. De uitkomst is iets beneden de verwachtingen van financiële analisten. De koers van ING zakte op een lagere beurs ruim 1 procent naar 74 euro.

ING trachtte de markt vanochtend meer zekerheid te geven met een winstverwachting voor dit jaar: per aandeel zal de winst op de reguliere activiteiten tenminste de doelstelling van 12 procent groei halen. Vorig jaar steeg de reguliere winst per aandeel met 25 procent naar 4,18 euro.

ING kondigde vanmiddag ook een splitsing van de aandelen aan: voor elk bestaand aandeel krijgen beleggers er straks twee. Bij ING werken 109.000 mensen.

Bij de publicatie van de winst over het derde kwartaal voorspelde ING een groei van de operationele winst dit jaar van tenminste 20 procent. Vorig jaar deed ING twee miljardenovernames van verzekeraars in de Verenigde Staten.

Om dat te betalen verkocht ING verschillende grote aandelenpakketten in Nederlandse concurrenten, waaronder Aegon, ABN Amro en Fortis. Daardoor komt de winst op ruim 26 miljard.

De nettowinst van het verzekeringsbedrijf, dat een gestaag stijgende inkomstenbron is, ging dankzij onder meer hogere verkoop van koopsompolissen met 20 procent omhoog naar ruim 5 miljard gulden. De bank, die meer winstfluctuaties kent, verdiende 30 procent meer (3,6 miljard gulden), al maakte de zakenbank ING Barings in het vierde kwartaal een verlies van 128 miljoen gulden. Inmiddels zijn de Amerikaanse zakenbankbankactiviteiten verkocht aan ABN Amro. De waardestijging van de Amerikaanse dollar was vorig jaar goed voor een extra winststijging van twee procentpunt.