Heineken wil brouwer in Brazilië

Heineken, de tweede bierbrouwer ter wereld, verwacht nog dit jaar een meerderheid in de Braziliaanse brouwerij Kaiser te verwerven. Brazilië wordt, gemeten in hectoliters, dan de grootste afzetmarkt voor Heineken.

Dat zei bestuursvoorzitter K. Vuursteen vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. ,,Maar het zijn wel moeilijke en harde onderhandelingen.''

Heineken ziet Latijns-Amerika als een belangrijke regio voor toekomstige groei nu de fusie- en overnamegolf in Europa bijna is afgerond. Bovendien zijn vorig jaar in Brazilië de twee grootste brouwers gefuseerd tot AmBev dat ruim tweederde van de markt beheerst en Kaiser stevige concurrentie bezorgt. Heineken heeft al een minderheidsbelang van 14 procent in Kaiser en wil een controlerend belang. Een analist van een zakenbank schat de waarde van het gehele Kaiser op zo'n 2 miljard gulden. Als Heineken zijn belang uit wil breiden tot ruim 50 procent, zal dat zo'n 800 miljoen gulden kosten.

Kaiser verkocht afgelopen jaar 12 miljoen hectoliter. Voor Heineken was nu Spanje nog de grootste markt met een volume van 10 miljoen hectoliter, gevolgd door Frankrijk (8 miljoen), Polen (7,5) en Nederland (6,5). Vooral dankzij de overname van het Spaanse Cruzcampo en de groei van het Heineken-merk steeg het volume van alle eigen brouwerijen met ruim 10 procent tot 75 miljoen hectoliter.

De omzet en de nettowinst stegen harder dan het aantal verkochte liters doordat Heineken steeds meer relatief dure biertjes verkoopt, een aantal belastingmeevallers had en verder ook profiteerde van de hoge koers van de Amerikaanse dollar. De omzet kwam uit op 8,1 miljard euro (18 miljard gulden), een stijging van 13 procent.

De nettowinst nam zelfs met 20 procent toe tot 621 miljoen euro (1,4 miljard gulden). ,,Onze autonome winstgroei, dus zonder acquisities en de dollarkoers, was ongeveer 10 procent'', zei Vuursteen. ,,En het ziet er naar uit dat we daar nog enige tijd op kunnen teren.''

Verder maakte Heineken bekend dat Philips-topman C. Boonstra en oud-Vendex-topman J.M. Hessels worden voorgedragen als nieuwe commissarissen.