Gids met tips voor dak- en thuislozen

De ongeveer 1.500 dak- en thuislozen in Rotterdam kunnen voortaan gebruikmaken van `De Straatgids', een klein, weerbestendig boekje met tips en tal van adressen voor opvang en hulp. Waar gratis warme maaltijden verkrijgbaar zijn, wanneer de soepbus (gratis soep, brood en dekens) langskomt en waar dag- en nachtopvang wordt geboden, het staat in de Straatgids (oplage 3.000 stuks), die gisteren is aangeboden aan Janneman, voorzitter van de cliëntenraad van de Pauluskerk en Peter Beeks, voorzitter van de `Bond van de Straat'.

Na Amsterdam is Rotterdam de tweede stad in Nederland waar een Straatgids (gratis) verkrijgbaar is, vertelt René van der Male, sinds ruim drie jaar Rotterdams `straatadvocaat', de eerste in Nederland. De `straatadvocaat' behartigt de belangen van dak- en thuislozen. In Utrecht, dat volgens Van der Male tussen de 800 en 1.000 dak- en thuislozen kent, met relatief meer jongeren en buitenlanders dan Rotterdam, zijn onlangs twee straatadvocaten benoemd.

Circa 30 procent van de harde kern van 1.500 dak- en thuislozen in Rotterdam heeft volgens hem ernstige psychische problemen. Het Basisberaad Geestelijke Gezondheidszorg, een cliëntenorganisatie die de Straatgids heeft uitgegeven, hoopt binnenkort vijftig tot honderd `bagagekluizen' ter beschikking te kunnen stellen aan daklozen.

De Rotterdamse straatgids bevat enkele tips voor inwoners met een dak boven het hoofd, zoals over goedkope kledingwinkels en over de `uitstekende' leeszaal van de Gemeentebibliotheek. En: ,,Gemeenteraadscommissies in het stadhuis zijn openbaar, de koffie is goed en gratis.''