Getronics vraagt beleggers geduld

Automatiseerder Getronics vraagt een jaar geduld van beleggers. Het bedrijf zal zich dit jaar niet richten op het maximaliseren van de winst, maar wil met nieuwe investeringen zijn klantenbestand beschermen en uitbreiden.

,,We hebben duidelijk gekozen voor oogsten in de toekomst'', zei financieel directeur Jan Docter vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. De beurskoers van de automatiseerder steeg vanochtend met ruim 5 procent tot 6,5 euro. Beleggers waren in november vorig jaar al gewaarschuwd voor tegenvallende winst- en omzetcijfers. Destijds kelderde de koers met 40 procent. In maart vorig jaar stond de koers op 32,83 euro.

De nettowinst van Getronics daalde in 2000 met bijna 50 procent, van 118 miljoen tot 60 miljoen euro. De omzet steeg met 12,5 procent tot 4,1 miljard euro. Het bedrijf heeft 970 miljoen euro overgehouden aan de afstoting van zijnactiviteiten. Zo wordt er geen geld meer gestoken in de automatisering van pinautomaten.

Door aanhoudende slechte marktomstandigheden verwacht Getronics het komende jaar nauwelijks omzetgroei te zullen boeken. De cijfers zullen vooral in de eerste helft van het jaar onder druk staan door de nieuwe investeringen ter waarde van 35 miljoen euro die Getronics voor ogen heeft. Ongeveer 20 miljoen euro zal gaan naar automatisering in groeimarkten, zoals telecommunicatie en internet. Het resterende bedrag zal onder meer gaan naar het opzetten en beheren van telefonische hulpdiensten (call-centers).

Het bedrijf heeft ook hoge verwachtingen van een groot contract dat onlangs met oliemaatschappij Shell is gesloten. Volgens Docter zal het twaalf tot achttien maanden duren om in alle landen waar Shell zit de diensten van Getronics beschikbaar te maken. Dan zullen ook de winstmarges op het Shell-contract snel hoger worden.

Docter bestreedt fel dat Getronics in de verkeerde markt zit. Volgens critici is het bedrijf topzwaar als het gaat om infrastructuur (computers, netwerken), een markt met lage winstmarges. Het bedrijf zou niet goed vertegenwoordigd zijn in de aantrekkelijke consultancy-markt (advisering). Getronics haalt steeds minder omzet uit infrastructuur en hardware. ,,Maar dat is geen zorgelijke zaak; het is deel van onze strategie'', aldus Docter. Het bedrijf blijft last ondervinden van het grote verloop onder de werknemers, zo rond de 18 procent. Vorig jaar is het personeelsbestand met 15 procent ingekrompen tot 29.533 werknemers.