Flinke aardschok treft Seattle

Het noordwesten van de Verenigde Staten is gisteren getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. Vooral in de steden Seattle en Portland werd flinke schade veroorzaakt aan oudere gebouwen, maar wegen en wolkenkrabbers bleven goeddeels intact.

Tientallen mensen werden behandeld wegens verwondingen. Enkelen waren er slecht aan toe. De enige dode die in Seattle werd gemeld, was overleden aan een hartaanval. Het stond niet vast of die het gevolg was van de aardbeving. Het is de zwaarste aardbeving in de streek sinds in 1949 acht mensen omkwamen bij een beving met een kracht van 7.1.

De aardbeving vond plaats tegen elf uur in de morgen plaatselijke tijd (acht uur 's avonds Nederlandse tijd). De schok, waarvan het centrum lag bij Olympia, de hoofdstad van de staat Washington, tachtig kilometer ten zuiden van Seattle, duurde 45 seconden. De schade loopt in de miljarden dollars, maar leverde gezien de hevigheid van de schok, relatief weinig persoonlijk letsel op. Dat kwam volgens seismologen doordat de beving vijftig kilometer onder de grond haar epicentrum had.

De Boeing-fabrieken in Seattle zonden hun personeel dat 737's en 757's maakt naar huis omdat er geen elektriciteit meer was. De eigen landingsbaan van de vliegtuigbouwer werd gesloten wegens scheuren. De langeafstandstreinen rijden niet, in afwachting van inspectie van de rails. Het vliegveld van Seattle-Tacoma ging na vier uur weer op halve kracht open met een geïmproviseerde verkeerstoren. De gouverneur van de staat Washington heeft de noodtoestand afgekondigd.