ENCRYPTIE

Encryptie, ook wel versleuteling genoemd, is een techniek om gegevens te beveiligen. Met een speciaal programma, zoals Pretty Good Privacy, wordt bijvoorbeeld een e-mailtekst omgezet in een onleesbare brij van cijfers en letters. De mededeling `Ik kom je morgen om acht uur ophalen en dan gaan we in het Amstel Hotel eten' verandert bijvoorbeeld in `tCVBcmdCA8Z2 FsYWVAgUQMrAbN0dXNA c3Rh5vdWQgRW5nZWxm cmllY2sub mw+iQE'. Alleen de tafelgenoot van de afzender kan de boodschap ontcijferen.

De versleuteling van PGP is gebaseerd op drie getallen: een publieke sleutel en een geheime sleutel, allebei zeer grote priemgetallen, en ook de tekst die versleuteld moet worden wordt opgevat als een reeks getallen. De boodschap wordt verheven tot de macht van de publieke sleutel van de ontvanger. Om de boodschap te ontcijferen moet de ontvanger de versleutelde tekst verheffen tot de macht van de geheime sleutel.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Het programma Pretty Good Privacy (PGP) maakt automatisch de sleutelgetallen aan en veel gebruikte e-mailprogramma's als Outlook en Eudora verschijnen een paar knopjes na de installatie van Pretty Good Privacy waarmee e-mailberichten met één muisklik ontcijferd of vercijferd kunnen worden.

Een versleutelde mail sturen naar iemand van wie u de publieke sleutel niet kent, is ook mogelijk. Verschillende universiteiten hebben een zoekmachine voor openbare PGP-sleutels. Ook Surfnet, dat alle Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra met het internet verbindt, heeft een databank voor PGP-sleutels (http://pki.surfnet.nl).

Encryptie wordt niet alleen voor de beveiliging van e-mail gebruikt. In de praktijk maakt iedere internetgebruiker zo nu en dan gebruik van encryptie. Meestal zonder zich daarvan bewust te zijn. Een paar voorbeelden. Professionele internetaanbieders slaan de wachtwoorden van hun klanten versleuteld op. Als een computerkraker inbreekt op het netwerk van de provider, kan hij de wachtwoorden niet gebruiken. Webwinkels als Amazon.com en Wehkamp.nl gebruiken encryptie voor betalingen. De browsers Explorer en Netscape hebben een ingebouwde versleutelingsfunctie die in werking treedt als de gebruiker met zijn creditcard betaalt bij een betrouwbare webwinkel.