Duitsers aan de macht in Formule I

De uitzendrechten van de Formule I komen voor het merendeel in handen van de Duitse mediaconcerns EM.TV en Kirch Gruppe.

De twee bedrijven besloten gisteren een optie te benutten tot aankoop van 25 procent van de Formule I-holding Slavia Ecclestone Corporation (SLEC), waarin onder meer de uitzendrechten en de merchandising van de hoogste klasse in de autosport zijn ondergebracht.

EM.TV en Kirch Gruppe bezaten al de helft van alle SLEC-aandelen, de andere helft was in handen van de machtige Formule I-baas Bernie Ecclestone. De aankoop van nog eens 25 procent werd enkele uren voordat de optie zou aflopen bekendgemaakt. SLEC staat op naam van Ecclestones echtgenote Slavia.

Met de overname van het nieuwe pakket aandelen is 987,5 miljoen dollar (bijna 2,4 miljard gulden) gemoeid. EM.TV en Kirch Gruppe frustreren daarmee de grote autoconcerns. Die wilden ook graag in de lucratieve holding van Bernie Ecclestone stappen.

De autoconcerns vrezen dat mediamagnaat Leo Kirch de Formule I-races in de toekomst op betaalzenders wil uitzenden en dat daarmee een miljoenenpubliek verloren gaat. Kirch heeft echter verklaard dit niet van plan te zijn. Naast de betaalzender Premiere World bezit hij ook commerciële kanalen als ProSieben, Sat.1 en de sportzender DSF.

De autoconcerns Daimler-Chrysler, BMW, Fiat, Renault en Ford dreigden eerder deze week uit de Formule I te stappen en een eigen racecompetitie te beginnen als EM.TV en de Kirch Gruppe een meerderheidsbelang in de Formule I-holding SLEC zou krijgen. EM.TV en de Kirch Gruppe hebben hun belangen ondergebracht in het bedrijd Speed Limited. ,,Als Kirch 75 procent van de aandelen van SLEC in handen krijgt, betekent dat het einde van de Formule I'', zei Jürgen Hubbert dinsdag op de autobeurs van Genève.

Gisteren liet Max Mosley als voorzitter van de internationale autosportfederatie (FIA) doorschemeren dat zijn organisatie zich mogelijk zal verzetten tegen de machtsgreep van Kirch en EM.TV. De FIA verstrekt de rechten van de Formule I-races aan SLEC. ,,Wij hebben een contract met het bedrijf van Bernie Ecclestone'', zei Mosley gisteren in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Daarin staat de clausule dat een verandering van eigenaar ook een verval van stemrecht inhoudt. Ook krijgen wij zestig dagen de tijd om ja of nee te zeggen. Als Kirch of EM.TV 75 procent van de aandelen verwerven, dan zullen we daar goed op letten. De Assemblee General van de FIA moet met gedelegeerden uit 120 landen beslissen of ze tevreden is met een nieuwe eigenaar. Die heeft ook het recht om het huidige contract met Ecclestone voor de media- en marketingrechten tot en met 2010 te vernietigen.''

De teambazen in de Formule I spraken zich vandaag uit tegen de deal van Kirch, omdat ze bang zijn dat de races achter de decoder verdwijnen.

Ook de Duitse bondskanselier Schröder heeft de afgelopen dagen verklaard dat sporten als voetbal en Formule I op het open net te zien moeten blijven.