DNA-kluspakket voor tobbende vaders

Mannen die twijfelen of ze de vader zijn van hun kind, doen steeds vaker een DNA-test. Een beetje slijm op een wattenstaafje kan al uitsluitsel geven.

,,Ben ik de vader van mijn kind? DNA vaderschapsonderzoek via eenvoudige thuistest'', knipperen de balken op de homepage van Bsure (www.bsure.nl). Tobbende vaders kunnen voor vijftienhonderd gulden een testpakket aanvragen. Op wattenstaafjes verzameld wangslijm van vader en kind (en eventueel de moeder, maar dat is niet per se nodig) wordt naar een Amerikaans lab gestuurd. DNA-onderzoek geeft binnen drie weken uitsluitsel, met meer dan 99,9 procent zekerheid: is pappa wel de echte vader?

Bsure is het eenvrouwsbedrijfje van M. Verbruggen uit Purmerend. Vorig jaar las ze in een artikel dat vaderschapstests in Amerika heel gewoon zijn. ,,Toen heb ik laten uitzoeken of hier nog niemand op het idee was gekomen of dat er juridische obstakels zijn. Maar die waren er niet.'' Bsure is actief sinds 8 januari. Verbruggen bestiert het bedrijf vanuit huis, naast haar gewone werk. ,,Maar dat ga je toch niet allemaal opschrijven? Gisteren kreeg ik ook de hele pers over me heen, en dan vind ik mezelf terug met voor- en achternaam en de school waar ik werk. Terwijl ik nog niet eens weet wat mijn werkgever ervan vindt.'' Hoeveel klanten Bsure tot nu toe heeft gehad, wil Verbruggen ook niet zeggen. ,,Dan denken mensen misschien, dat zijn er nog zo weinig, dat kan niks zijn.''

Toch lijkt het erop dat het bedrijf wel degelijk in een stijgende behoefte voorziet. Ook het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiediensten (CLB) in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum signaleren een toename van het aantal aanvragen voor vaderschapstests. Het CLB deed er het afgelopen jaar vierhonderd, voor 2.550 gulden per stuk. Deels in opdracht van een rechtbank, bijvoorbeeld wanneer een vrouw alimentatie wil voor een kind van een vriend met wie ze niet gehuwd is. ,,En er komen ook steeds meer kinderen die zeker willen weten wie hun vader is'', zegt Gerda de Lange, hoofd van de verantwoordelijke afdeling, immunogenetica.

In wetenschappelijke kring variëren de cijfers over buitenechtelijke kinderen van 10 procent in Britse dorpjes tot 67 procent in `black inner cities', aldus Phil Rushton van de University of Western Ontario, die onderzoek doet naar genetische verwantschap.

De huidige test-trend wordt niet veroorzaakt doordat die percentages stijgen, maar doordat mensen steeds meer van DNA weten, denkt De Lange. ,,En het taboe op de vaderschapsvraag gaat er een beetje af.'' De Groningse psycholoog Pieternel Dijkstra, gespecialiseerd in jaloezie, bevestigt dat. ,,Vanuit de evolutietheorie is het idee dat vaders niet willen investeren in andermans kinderen. Maar we hebben nu geld en eten genoeg, dus ik denk dat het ook een welvaarts-iets is, om dit zeker te willen weten.''

Verbruggen van Bsure heeft zelf geen duidelijke verklaring voor de trend.

    • Ellen de Bruin