DIGITALE TELEVISIE

In een gewone televisiecamera wordt elk beeld lijntje voor lijntje opgenomen, met een snelheid van vijfentwintig of dertig beelden per seconde. Aan dat analoge signaal worden daarna synchronisatiesignalen toegevoegd, opdat de beelden in de huiskamer op de juiste wijze in elkaar kunnen worden gezet. Het geluidssignaal wordt apart daarvan opgenomen en uitgezonden. Beide signalen kunnen via een antenne of de kabel, in de vorm van golven, worden uitgezonden en ontvangen. Een goed werkend systeem met ten minste één groot nadeel: een miserabele beeldkwaliteit. Ieder die na een dag achter zijn computer 'savonds de tv aanzet kan dat beamen. Het beeld van elke willekeurige computermonitor is veel scherper, stabieler en helderder dan een tv-beeld dat flikkert en wazig is. Deels wordt dat veroorzaakt doordat het tv-beeld in tweeën wordt overgestuurd: eerst komen de even lijnen binnen, en dan de oneven. Het voornaamste nadeel van de `klassieke', analoge tv is echter zijn resolutie. Afhankelijk van het systeem (NTSC in de VS en Japan en PAL in het grootste deel van Europa) zijn er 525 of 625 horizontale lijnen beschikbaar. De slechtste computermonitor geeft met 640 lijnen al een hogere resolutie dan de beste (analoge) tv.

Die 640 lijnen zijn ook meteen de laagste resolutie die voor SDTV (standard definition) digitale tv beschikbaar komt. De meest geavanceerde vorm (high definition, HDTV) krijgt zelfs 1080 lijnen en heeft dezelfde beeldverhouding als de huidige breedbeeldtv's (16:9 in plaats van 4:3). Om op deze manier één seconde digitale tv in de huiskamers te krijgen. moeten er nogal wat bits verstuurd worden. Dat kan alleen door gebruik te maken van snelle datastromen – tot wel twintig miljoen bits per seconde – en MPEG-2 compressie. Een televisiestation heeft straks de keuze om één enkel programma uit te zenden op de maximale resolutie en beeldkwaliteit of een aantal programma's tegelijk die met minder toe kunnen. Dat is mede afhankelijk van de aard van het programma: een nieuwslezer kan efficiënter `gecomprimeerd' worden dan een sportwedstrijd waar voortdurend bewogen wordt. Naast tv-beelden kunnen ook teksten of hele webpagina's worden meegestuurd die extra informatie geven.