DECT

Vroeger hing de telefoon in de gang om gemakkelijk bestellingen door te kunnen geven. Later kwam het apparaat in de huiskamer, zodat we eindeloos konden praten. En tegenwoordig lopen we gewoon het hele huis door, met de hoorn geklemd tussen wang en schouders. Dit allemaal dankzij DECT (Digital Enhanced Cordless Telephony).

DECT overbrugt de afstand tussen de telefoonhoorn en de rest van het toestel. Het zorgt over een bereik van enkele tientallen meters voor een vrijwel storingsvrije ontvangst. Het systeem kiest zelf de beste ontvangstkwaliteit uit 150 beschikbare radiokanalen. Treedt er even een storing op, dan wordt direct overgeschakeld naar een alternatief. DECT is beveiligd met een codering, die afluisteren en misbruik vrijwel onmogelijk maakt.

Dat is een groot verschil met de oudere, analoge draadloze telefoons. De gebruiker moet daarbij zelf de beste verbinding kiezen, uit tien verschillende radiokanalen. Bij deze systemen is de beveiliging tegen misbruik primitief.

DECT zal, zoals het er nu uitziet, concurrentie gaan ondervinden van GSM en Bluetooth. Het gebruik van mobiele telefoons wordt steeds goedkoper, dus waarom zou je die niet ook gewoon binnenshuis gebruiken? En Bluetooth belooft ook nog eens een goedkopere draadloze verbinding te worden dan DECT.