De verschrikkelijke voorpret

In menig gezin is de tijd aangebroken om de zomervakantie te gaan plannen. Wordt het een Franse camping, een wandelvakantie in Zwitserland of een Grieks eiland? Dankzij internet hoef je niet meer uren bij het reisbureau te zitten om iets uit te zoeken en te boeken. Tientallen sites geven zeer uitgebreide informatie over vliegreizen, appartementen, campings, autoverhuur en last but not least, of er iets te doen is voor de kinderen.

Met de vroege lente is het tijdvak van het verschrikkelijke verheugen op de zomer aangebroken. Mijn vrouw zei: ,,Nu ga jij eens alles voorbereiden, ik deed het vijf jaar lang.' Oké. Best. Goed. Ik dacht aan het Vierwaldstättermeer, zocht en vond de VVV van Luzern op het web. En riep mijn vrouw. ,,Waarom Luzern?' vroeg ze. ,,Denk je wel aan wat de kinderen willen?'

Toen kwamen puberzoon en -dochters thuis. ,,Mama zegt dat je naar Zwitserland wilt. Kamperen in de schaduw van die bergen zeker! Ben je gek geworden?'

,,Het was maar een ideetje.'

,,Mooi', zei de oudste. ,,Hier heb je een paar ideetjes van ons.' Ik kreeg een puntenlijstje waaraan beslist moest worden voldaan: leuke camping, met zwembad of strand, disco in de buurt. Kerken en musea zoeken jullie zelf maar uit, als wij maar kunnen zwemmen. We willen eigen tenten om te kunnen vrijen als het moet. Zelf koken hoeft niet, dat doen jullie wel. Niet met de auto (te heet), per trein oké, liefst per vliegtuig. Griekenland schijnt leuk te zijn.

Dit wordt mijn zomer, denk ik: vrouw en kinderen aan de Griekse zee, ik in de schaduw van een boom op het erf van het vakantiehuisje. Zal wel boeken lezen worden. Ik heb Plato nog niet uit, Homerus nooit gelezen, de Argonautentocht of het werk van Sappho en haar zusters. En van slapen overdag rust de mens ook uit. Misschien ook wel van wachten, tot vrouw en kroost van het strand terugkomen, en dat alles tot de dag waarop de reis naar huis weer wordt aanvaard.

Ik zet zoekmachine Google aan het werk op vakantie+griekenland en stuit op www.andersreizen.com. Een instructieve site, geboren uit afkeer van wat men de `egaliseermachine van de toeristenindustrie' noemt. Nomen est omen, andersreizen biedt wat anders: on-egale opties, bergop en -af wandel-, fiets-, cultuur- of natuurvakanties. `Spirituele reizen' en workshop-vakanties zei men bewust niet aan te bieden, heel sympathiek: `Deze maken andere culturen tot een inwisselbaar decor en getuigen uiteindelijk slechts van interesse in de eigen persoon.' www.andersreizen.com is sociaal van aard, het motto van deze site is: `reizigers informeren reizigers'. Dat kan op basis van reisverhalen die onder de knop `reismagazine' te vinden zijn, men kan ook gerichte vragen stellen en ontvangt per e-mail antwoord van hen `die er geweest zijn'.

Voor ons gezin biedt www.andersreizen.com méér avontuur dan wij behoeven. Een huisje aan het strand, disco binnen loopafstand, wij willen vrij egale dingen. Ik klikte verder. Hit nummer twee was http://members.ams.chello.nl/h.ham2/naturisme/ervaringen, waarop een vakantieverslag van naturist Gerrit Ros, die op Kreta bleek te zijn geweest. ,,In het zuiden van Kreta kun je bijna overal wel je broek uittrekken', schreef Ros. Mooi, maar ik hou mijn broek toch liever aan. Als de vakantie alleen maar om naaktlopen gaat, worden andere culturen al evenzeer een inwisselbaar decor en getuigt men slechts van interesse in het eigen fysiek.

Hit drie leek de zaak vanaf de grond aan te pakken. De site www.summertime.nl wenste ons goedemorgen en stelt dan drie vragen: welke vakantiesoort zoek je, welk land gaat de reis naar toe, maar toen ik de mogelijkheden onder de preciserende vraag drie bekeek kon ik slechts naar Kreta, Corfu en Kos. Dat vond ik te weinig. Een vondst die echter klonk als een klok was www.startkabel.nl/k/vakantie, de reisversie van www.startkabel.nl. Een wonder van overzichtelijkheid, een wereld aan links, naar vliegmaatschappijen, reisbureaus, lastminute-arrangementen, met rubrieken waar een vrijgezel een reisgenoot kan vinden, routeplanners, auto- en brommerverhuur, cruise & zeilontspanning. De startkabel-webmaster had bovendien een vangnet voor vakantieplanners als ik in zijn homepage ingebouwd: een link naar www.paniek.nl, waar de ervaren psycholoog Pieter Frijters ons helpt de mind te tunen, met het oog op vakantiemoed. ,,Ik ken niemand die tegen gisteren opziet', schreef Frijters. Dat troostte – over een maand of wat is de vakantie immers ook weer verleden tijd. En als het gaat om de angst per vliegtuig op te stijgen, dan is succes verzekerd, blijkens de reacties op de Frijters-site. Eén bleek door Pieter zelfs helemaal omgetuned, van vliegfobie tot manisch luchtreiziger: ,,Ik ben tot op vandaag zes keer gevlogen. Berlijn - Amsterdam - Athene, Athene - Amsterdam - Berlijn. Voor dit jaar staat ook New York op het programma! Bijgaand een foto van mij in het vliegtuig.'

Verder maar weer met de voorbereidingen. Zolang we surfen, zitten we nog veilig thuis. Via www.startkabel.nl reis ik naar www.linkfabriek.com, dat weer een uitstapje biedt naar www.vrijetijd.com. Miraculeuze helderheid op deze site. Via de wereldkaart naar die van Europa, Griekenland aangeklikt en dan meteen een lijst van de goedkoopste vervoersmogelijkheden naar de uiteenlopende vliegvelden in de archipel. Volgt invulformulier en boeken maar. Helemaal onderaan, in de kleine lettertjes, wordt weliswaar gewag gemaakt van de `bijdrage Calamiteitenfonds' – per boekingsformulier ƒ7,50 –, maar met behulp van www.paniek.nl wist ik mijn zenuwen snel weer in te tunen op het onvermijdelijk vertrek.

Vrijetijddotcom was voor de practica van het vertrek, maar waar precies gaan wij naar toe? Nog steeds heb ik geen reisdoel uitgezocht. Googlesearch met vakantie+bestemmingen brengt mij op www.theking.nl/links/pages/Vakantie/Bestemmingen, die een lange lijst aan mogelijkheden biedt, van Camping Perkpolder tot de Seychellen, van Zwitserland tot Brazilië, `where paradise begins'. Ik kies voor de Griekse link Kalymnos en kom op www.travel.to/Kalymnos terecht. Op dit eiland in de Dodecanesos is geen overdaad aan toerisme, verder blijkt Kalymnos beroemd om zijn salades: `De Griek met zijn hoppa kennen wij, die salade kunnen wij thuis ook maken. Maar het is dan toch de echte hoppa van Kalymnos niet.' Die moesten we dan maar eens ter plekke proeven.

Kalymnos dus.

Eilandhoppen behoort volgens deze site ook tot de mogelijkheden van Kalymnos en voor wie dat nog niet genoeg beweging betekent, zijn er steile rotswanden ter beschikking, die men volgens de instructies van Kalymnos Rock Climbing Guide beklimmen kan.

,,En pap? Al wat gevonden?' Drie kinderen, wild van Griekenlandverwachting.

,,We reizen naar Kalymnos.'

,,Kunnen we daar brommers huren?'

,,Kan ik er mobiel bellen?'

,,Is er een disco?'

Eerst had ik zelf nog vragen, die werden beantwoord op www.Travel.to/Kalymnos. Kan ik er veilig water drinken uit de kraan?

`Ja, maar het is zout.'Verkoopt men pindakaas?

`Zeker. Niet dat iedere Griek het op zijn boterham zal smeren, maar het is er voor de gasten en dat bent u ook.'

`Kan men overal op Kalymnos zomaar zijn broek uittrekken?'

`De Kalymnians vinden het niet plezierig als dit gebeurt. Topless wordt getolereerd.'

Ik lees verder over disco's, brommerverhuur en een dekkend gsm-netwerk. Ik verneem dat Kalymnos beroemd is om zijn opgedoken sponzen, zie mooie toeristenplaatjes en lees: `Is het leuk om te snorkelen op Kalymnos? Ja, snorkelen is leuk rond Kalymnos.' Geruststellend is het om te lezen dat het eilandziekenhuis wegens de sponstraditie veel ervaring met duikerscalamiteiten heeft.

Ik heb mijn reis nu eigenlijk al gehad, maar het hele gezin verheugt zich verschrikkelijk op de vakantie. Het is ver, er wordt gevlogen, per veerboot overgestoken – beslist geen halve reis. Dan schiet mij de zon te binnen, die in Hellas immers als een ploert in een hemel van koper te branden staat. God heeft mij voorzien van vitiligo, onregelmatig pigment, hier wel, daar niet. Waar niet, verbrandt de huid meteen. Google ingeschakeld (parasol+sun) en op www.sunprecautions.com beland. Ze hebben zonneschermen in de kleuren steen en indigo, model `Solumbra', veertig dollar, verschepingstijd twee weken.

Nu eerst het deksel op de voorpret leggen, om het de vier maanden vóór vertrek niet al te erg te maken. De schaduw van de zomer hoop ik immers pas in Griekenland te vinden.

    • Atte Jongstra